Інститут досліджень та інновацій ізраїльської лікарні "Маккабі" днями опублікував результати експериментів, які було присвячено впливу щеплення від коронавірусу, зробленого під час вагітності, на розвиток плода і на новонароджену дитину.

Про це стало відомо завдяки новому випуску журналу JAMA Pediatrics. На думку медиків, це одне з наймасштабніших досліджень з даної теми.

Вакцинація, фото: Unian
Вакцинація, фото: Unian

З березня по жовтень 2021 року ізраїльські вчені зібрали дані про 24 тисячі породіль, 17 тисяч з яких зробили щеплення під час вагітності.

При порівнянні даних вчені враховували вік матерів, термін вагітності, демографічні показники, а також сезонну вакцинацію від грипу. Дослідження проводилося з дозволу комісії з етики.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Вагітність, фото: скріншот з відео
Вагітність, фото: скріншот з відео

Вчені проводили порівняння за такими показниками як вага новонароджених, випадки їх госпіталізації, вроджені вади, дитяча смертність і наскільки часто в кожній з груп відбувалися передчасні пологи.

У статистиці також було враховано дані по 2 тисячам новонароджених, матері яких зробили щеплення під час першого триместру вагітності - найважливішого періоду у формуванні плоду.

Вакцинація в Україні, скріншот: YouTube
Вакцинація в Україні, скріншот: YouTube

У звіті вказується, що передчасні пологи в групі вакцинованих жінок відбувалися в 4,2% випадках, в групі невакцинованих цей показник становив 4,8% немовлят вакцинованих матерів в 5,1% випадків потребували госпіталізації (цей показник у другій групі склав 5,3%).

Також у звіті говориться, що вроджені вади у дітей зустрічалися в обох групах з однаковою частотою. Крім того, не було виявлено різниці в показниках дитячої смертності в обох групах.

Раніше повідомляли, з 11 лютого ще в 3 областях встановили "червону зону": перелік нових обмежень для українців.

Як повідомляв Знай.uа, від "Омікрона" до смерті від вакцини: у МОЗ спростувати п'ять найпопулярніших міфів про коронавірус.

Знай.uа писав, термін використання "ковидної тисячі" продовжили: на що можна витратити ці гроші і як довго діятиме пропозиція.