Відома акушер-гінеколог Ольга Білокінь розвінчала кілька популярних міфів про вагітність, які хоч раз чула кожна жінка.
Про це лікар розповіла на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram, де за нею стежить 3.5 мільйона осіб.
Міф №1: Вагітним можна пропускати по келишку червоного, дорогого вина
Багато хто думає, що дороге вино не може нести ніякої шкоди, до того ж це дуже корисно для гемоглобіну, судин, імунітету.

Келих вина, фото: pixabay
Келих вина, фото: pixabay


Насправді алкоголь з материнської крові потрапляє до дитини через пуповину. Дослідженнями доведено, що вживання алкоголю під час вагітності може бути пов'язано з викиднями, мертвонародженням, а також з низкою довічних фізичних, поведінкових і розумових порушень у дитини в майбутньому. До того ж Ольга Білокінь зазначила, що безпечних доз алкоголю для вагітних не існує.

Міф № 2: Можна вирахувати стать дитини
В інтернеті вже давно є багато "фахівців", які по місяцю або якимось іншим параметрам можуть визначити стать дитини. Деякі навіть беруть за це гроші

Насправді ж шанси зачати хлопчика чи дівчинку практично однакові (~ 50/50). Це повністю залежать від батька, від того, який саме сперматозоїд (Х або У) з сотень мільйонів запліднить яйцеклітину. Дієвий спосіб народження дитини певної статі - ЕКО з ПГТ, але цей варіант дорогий і заборонений законом у багатьох країнах.

Міф № 3: Не можна фарбувати волосся, нігті, приймати гарячу ванну

Під час вагітності абсолютно безпечно приймати теплу ванну, але необхідно уникати перегріву. Не повинно бути занадто жарко і гаряче.
Міф №4 Вагітним не можна пити каву

чашка кави, фото Pxhere
чашка кави, фото Pxhere

Ольга Білокінь зазначає, що пити каву можна, але не більше 200 мл кофеїну в день, це приблизно дві часки еспресо.
Міф №5 Потрібно позбавиться від кішки або кота на період вагітності

Кішка. Фото: Телеканал Санкт-Петербург
Кішка. Фото: Телеканал Санкт-Петербург
Кішка. Фото: Телеканал Санкт-Петербург

Медики вважають, що немає ніякої необхідності віддавати своїх улюбленців. Правда, існує захворювання токсоплазмоз, яке може завдати шкоди майбутній дитині, але за умови, що ви зіткнулися з ним вперше під час вагітності. Токсоплазми знаходяться в фекаліях котів, тому все що потрібно - регулярно прибирати котячий туалет і ретельно мити руки. При дотриманні цих правил, ви будете в безпеці.
Міф № 6 Потрібно під час вагітності масажами готувати соски до грудного вигодовування
Нічого готувати таким чином не потрібно, адже це ні від чого не захищає і не сприяє налагодженню грудного вигодовування.

Популярні новини зараз
Не тягніть час: обленерго терміново звернулися до споживачів Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще