У Міністерстві соціальної політики розповіли, чи мають право застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування жінки оформити допомогу при народженні дитини. Про це йдеться в повідомленні пресслужби відомства.

Згідно із законодавством право на держдопомогу у зв'язку з пологами мають вагітні Українки, які не застраховані в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. У тому числі це стосується і неповнолітніх.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

У Мінсоцполітики зазначили, що не застрахованими вважаються наступні категорії українок: військовослужбовці, безробітні, звільнені у зв'язку з ліквідацією підприємства, аспірантки, студентки, докторантки та інші. При цьому кожна категорія може розраховувати на різний розмір допомоги.

"Жінкам з числа військовослужбовців - у розмірі 100 відсотків грошового забезпечення. Жінкам, звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи та організації – у розмірі 100 відсотків середньомісячного доходу. Жінкам, зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні - у розмірі 100 відсотків мінімального розміру допомоги по безробіттю", йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Гроші. Фото: скріншот youtube
Гроші. Фото: скріншот youtube

Для отримання допомоги від держави жінка може звернутися в ЦНАП або до посадових осіб виконавчого органу. Для цього необхідно також надати ряд документів. З основних це заява за формою Мінсоцполітики та дані про номер запису в реєстрі медичних висновків.

Також можуть знадобитися додаткові документи. Наприклад, якщо жінка військовослужбовець, то потрібно буде надати довідку за основним місцем служби, а якщо це безробітна Українка, то довідку з центру зайнятості.

Раніше Знай писав, пенсії в Україні зростуть від 100 до 550 грн: як будуть змінюватися виплати в лютому і березні 2022. Що буде з пенсією в найближчі пару місяців. Експерти відповіли на головні питання.

Також ми писали, українцям дозволили забрати "ковідну" тисячу готівкою: кого це стосується і як отримати.

Нагадаємо, у Мінсоцполітики пояснили, хто в Україні отримає підвищену пенсію позачергово: від 2100 гривень. Вперше за 15 років так звана соціальна пенсія вже в березні досягне розміру, який планувався на грудень.