Тарифи на комуналку в Україні ростуть в геометричній прогресії, а зарплати збільшуються куди більш повільно. У зв'язку з цим перед багатьма українцями постає питання: як заощадити на платіжках. На порталі master-a назвали найефективніші способи, які допоможуть зменшити суми в платіжках.

Електроенергія

Найоптимальніший спосіб зменшити суми в платіжках за "світло" - встановити спеціальний електролічильник, який працює за принципом день/ніч. Цей прилад може перемикатися в різні режими, за рахунок чого окремо враховується електроенергія, витрачена в денний і нічний період. Вночі електроенергія набагато дешевша. Придбати такий лічильник можна за 1200-1500 гривень.

Платіжки, фото: скріншот з відео
Платіжки, фото: скріншот з відео

Також допоможуть заощадити енергоощадні лампочки. Якщо в середньому лампа розжарювання споживає близько 175 кВт/год, то Світлодіодна – близько 15 кВт/год. Різниця досить відчутна.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Вода і газ

Важливо встановити лічильник, який допоможе контролювати кількість споживаної води і економити там, де це можливо. У випадку з газом також потрібно обов'язково мати лічильник. Нехай і доведеться трохи вкластися, щоб його встановити, але це окупиться. Особливо вигідною така установка буде в квартирі, де проживає кілька людей, так як стандартний норматив по газу формується з урахуванням кількості мешканців в приміщенні.

Платіжки, фото: скріншот з відео
Платіжки, фото: скріншот з відео

Опалення

Суми в платіжках за опалення в холодну пору року найвищі, але заощадити можна і на цьому. Втім, доведеться постаратися. В першу чергу подбає про те, щоб житлове приміщення було максимально енергоефективним. Для цього потрібно замінити вікна в будинку на пластикові або заклеїти рами на вікнах папером або утеплювачем. Це допоможе заощадити до 30% на опаленні. Крім того, можна утеплити і засклити балкон, а також утеплити фасад.

Раніше Знай писав, українці можуть не платити за доставку газу: експерти розповіли про тарифи - це потрібно знати кожному.

Також ми писали, українці отримають оновлені платіжки за газ, пощастить не багатьом: хто заплатить менше

Нагадаємо, українцям повідомили нові тарифи на газ у лютому, хто заплатить більше. Постачальники блакитного палива показали, якими будуть тарифи для населення.