Студенти вже готують масштабні страйки проти міністра освіти і науки

Не встиг вщухнути скандал із напівоголеною 27-річною супутницею звільненого заступника міністра освіти і науки, як в суспільстві "вибухнула" нова хвиля обурень. Масштабні протести викликали події із виборами президента "Києво-Могилянської академії" і махінаціями в університеті Харкова. До тисяч українців та освітян долучилися і парламентарі – нардепи повідомили про протизаконні дії очільника МОН Сергія Шкарлета, за що йому загрожує звільнення. Справа вже дійшла до поліції, НАЗК та суду. Деталі резонансного скандалу з'ясовували Знай.ua.

Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку
Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку

Скандал на виборах: крадіжка і напад

Чисельні обурення викликала як відмова міністра у призначенні обраного президента Могилянки під час виборів, що відбулися 27 січня, так і візит більше 10 "бандюків" у день голосування.

По факту ж переможцем став доктор філологічних наук і філософії Сергій Квіт, що очолював Міністерство освіти і науки України з червня 2014 по квітень 2016 року. До цього він впродовж 7 років пропрацював на посаді президента Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Сергій Квіт - фото з Фейсбук
Сергій Квіт - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Члени Виборчої комісії і працівники закладу повідомляють про спроби зірвати процес в день голосування – мова йде про 11 невідомих чоловіків, які близько 13.30 викрали урну з бюлетенями, а іншу облили зеленою рідиною.

"Це – заслані бандюки. Сценарій розроблений до дрібниць. Група з 6 осіб зайшла всередину виборчої дільниці, інша група з 5 осіб блокувала на вході охорону. Вони застосували силу не лише проти охоронців-чоловіків, а й проти жінок, які намагалися їм перешкодити, пошкодили майно", - відзначає віце-президент з науково-педагогічної роботи НаУКМА, професор Василь Ожоган.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Під час цих подій приїхала поліція і склала протокол, а згодом патрульні знайшли та повернули викрадену урну.

Вибори, "Києво-Могилянська академія" - фото з Фейсбук
Вибори, "Києво-Могилянська академія" - фото з Фейсбук

"Вона була ретельно оглянута – суттєвих пошкоджень члени комісії не виявили. Ми додатково перевірили цілісність самої скриньки і пломб – все було цілим і опечатано коректно. Був лише невеличкий скол – напевно, дірка з'явилась від падіння. Але через нього не можна було витягнути або докинути бюлетень, не пошкодивши аркуші", - зазначає голова Виборчої комісії з виборів президента НаУКМА Володимир Венгер.

Вибори, "Києво-Могилянська академія" - фото з Фейсбуку
Вибори, "Києво-Могилянська академія" - фото з Фейсбуку

Позиція МОН є незрозумілою і членам комісії, і викладацького складу закладу –публічно визнали підрахунок голосів чесним і обидва кандидати.

Вони підкреслюють, що його перемога очевидна і без врахування бюлетенів цієї урни.

"Переможець був визнаний одноголосно рішенням Виборчої комісії, підтриманий обома кандидатами та їх спостерігачами – все це зафіксовано на відеозаписі. Навіть без врахування викраденої скриньки результати голосування є безсумнівними. З 351 бюлетеня: 151 – Гуменна О.В., 184 – Квіт С.М., 16 – "Не підтримую жодного кандидата"", - підкреслює кандидат юридичних наук Володимир Венгер.

Вибори, "Києво-Могилянська академія" - фото з Фейсбук
Вибори, "Києво-Могилянська академія" - фото з Фейсбук

"Розбірки" в Раді і відставка Шкарлета

Ситуація стає все палкішою – у профільному Комітеті Парламенту повідомили про жорсткі наслідки для міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

"Шкарлет порушує Закон – у нього, взагалі, немає повноважень визнавати чи не визнавати. Це може робити лише Організаційний комітет виборів в університеті. Переможця вибрано – у МОН повинні автоматично визнати рішення комітету. Якщо вони вважають його неправильним, то мають звертатися до суду", - зазначає секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбуку
Наталія Піпа - фото з Фейсбуку

Нардепи направили звернення до поліції і попередили про подальше звільнення очільника МОН. До процесу вже долучилися десятки парламентарів.

"МОН має діяти виключно в рамках Закону. А займати різні позиції по різних університетах в залежності від того, як комусь вигідно, неприпустимо – як і на нещодавніх виборах ректору у Харкові. Якщо вони не змінять своєї позиції – а це може бути і незаконне оголошення 2 туру виборів – ми вимагатимемо відставки Шкарлета. Його заява, насправді, вже є достатньою причиною для відставки, але так ми матимемо правову підставу для цього", - повідомляє Знай.ua народний депутат України Наталія Піпа.

Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку
Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку

Наразі ж нардепи вже звернулися до правоохоронних органів з вимогою з'ясування обставин.

"Ми вже написали звернення в поліцію з вимогою провести розслідування. Є підозра, що з цими подіями пов'язані працівники Міністерства освіти і науки. Там дуже легко можна відслідкуати – усі ці 11 невідомих є на відеокамерах, тим більш, ці особи були без масок", – наголошує секретар профільного Комітету ВРУ.

Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку
Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку

Махінації з урнами і "бєспрєдєл" у Харкові

А доповнюють картину і скандальні вибори ректора в університеті Харкова – тут вже розпочалася судова епопея.

Як стверджують нардепи, вони пройшли із грубими порушеннями і махінаціями – ці події, як і дії Сергія Шкарлета вони відверто називають ганебними.

МОН України - фото з Фейсбук
МОН України - фото з Фейсбук

"Вся політика в сфері вищої освіти викликає багато питань. Не соромно, коли ректором новоствореного університету у Харкові обирають чинного депутата Одарченка – коли в поліції є заява про порушення в процедурі проведення виборів? Однак, міністр призначає його ректором, після чого відтерміновує його на 2 роки до завершення терміну дії мандату", - зазначає Співголова групи з міжпарламентських зв’язків зі Швецією Інна Совсун.

Мова йде про 44-річного нардепа Андрія Одарченка від фракції "Слуга Народу" – члена Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики.

Андрій Одарченко - фото з Фейсбук
Андрій Одарченко - фото з Фейсбук

В період новорічних свят його призначили ректором Державного біотехнологічного університету – причому, відповідний наказ міністр Сергій Шкарлет особисто підписав 31 грудня, незважаючи на масові заяви про фальсифікації на виборчих дільницях.

"В день виборів там відбулося кравцювання приміщень, після чого з'явилися нові бюлетені в урнах. Ми будемо звертатися до НАЗК і Регламентного комітету щодо цих порушень", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбуку
Наталія Піпа - фото з Фейсбуку

Наразі відомо, що 2 інших кандидата на посаду ректора вже подали позови до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою визнати недійсними результати виборів та скасувати наказ.

Заява Руслана Стефанчука і протести українців: "Звільнити!"

Відстояти ж законність виборів у Могилянці допомагають і відомі правозахисники з усієї України. Днями до Міністерства освіти і науки був направлений офіційний "Правовий висновок" – його підготували десятки юристів.

Оперуючи законодавчими обґрунтуваннями, вони доводять, що жодних підстав сумніватися у результатах виборів 27 січня немає.

Скріншот
Скріншот

"Виборча комісія спрацювала об’єктивно і професійно – їй треба лише подякувати за сумлінну роботу. Сумніву, що Могилянка обрала собі справжнього президента, немає. Сподіваюсь, МОН врахує ці результати і укладе контракт з Сергієм Квітом, а не шукатиме способів, як не виконувати Закон", - наголошує заслужений юрист України, ексзаступник голови ЦВК Андрій Магера.

За словами експерта, стосовно невідомих осіб, що викрадали скриню в день голосування, має бути відкрите кримінальне провадження.

Андрій Магера - фото з Фейсбук
Андрій Магера - фото з Фейсбук

Переможця підтримують і викладачі, і студенти Могилянки. Якщо ситуація не зміниться, на Урядовий квартал чекають "веселі" часи.

Як підкреслила секретар профільного Комітету Верховної Ради, про готовність вийти на масові страйки на підтримку обраного президента вже заявили тисячі студентів.

Сергій Квіт - фото з Фейсбук
Сергій Квіт - фото з Фейсбук

Варто додати, що показовим став лист із привітанням з перемогою у виборах, який Сергій Квіт отримав від спікера Парламенту Руслана Стефанчука.

"Пане Шкарлет, жоден міністр освіти, який вступав в бійку з Києво-Могилянською академією, не вигравав – спитайте Табачника. Більше Вам скажу: жоден президент, який вступав у бійку з академією, так само не вигравав. Спитайте самі знаєте в кого", - попереджує міністра народний депутат України Інна Совсун.

Інна Совсун - фото з Фейсбуку
Інна Совсун - фото з Фейсбуку

Ми і надалі слідкуватимемо за цим питанням, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про десятки побитих і 74 затриманих – нардепи повідомили про наслідки мітингу під Радою.