Справа дійшла до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля

Найгучнішою подією лютого стала масштабна акція під Кабміном з вимогою негайно звільнити очільника МОН Сергія Шкарлета. До всеукраїнських протестів долучилися і нардепи – наразі вже подано звернення до поліції з приводу дій невідомих 11 "бандюків" у Києво-Могилянській академії, а в кулуарах почався збір голосів за звільнення Шкарлета. Студенти теж направили до Парламенту офіційне звернення – як стало відомо, підлітки масово скаржаться на відрахування за громадську позицію і "збій" в отриманні стипендій. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Мітинг, студенти - фото з Фейсбуку
Мітинг, студенти - фото з Фейсбуку

Нардепи – "За": справа дійшла до поліції і Шмигаля

На масові протести відреагував особисто прем'єр-міністр України Денис Шмигаль – у той же день він провів зустріч із представниками студентської громади.

"МОН вже скасувало свій наказ про повторний конкурс на зайняття посади президента НаУКМА. Домовились, що вимоги студентів та викладачів будуть подані у встановленому законодавством порядку. Відповідні органи вивчать факти, і з огляду на результати перевірки будуть ухвалені рішення", - повідомив на своєму телеграм-каналі прем'єр.

Денис Шмигаль, студенти - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль, студенти - фото Кабінет Міністрів України

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Скріншот
Скріншот

Але ж це – лише одна з вимог суспільства.

У профільному Комітеті Верховної Ради повідомили про "старт" збору підписів за звільнення чинного міністра Сергія Шкарлета.

"Почали збір підписів за відставку Шкарлета з посади міністра. Потрібно 150 підписів для проведення позачергового засідання. Шановні народні депутати, хто "За" і готовий підписати – підписні листи на Садовій", - зазначає секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук
Наталія Піпа - фото з Фейсбук

Про чисельну кількість звернень впродовж останніх днів з приводу подій в Могилянці заявляють і в "Слузі Народу". Представники монобільшості теж не підтримують дій нинішнього міністра освіти.

"Міністр має займатися своєю роботою, а не лізти в студентське самоврядування чи скасовувати вибори ректора - без жодних на те законних підстав. Наприклад, зробити так, щоб депутатам не було соромно дивитись в очі громадам, бо МОН не може нормально виписати формулу освітньої субвенції. А якщо спроможності нормально працювати нема, то вихід є!", - наголошує голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку
Сергій Шкарлет - фото з Фейсбуку

Серед причин – і "новорічні" події, що відбулися в Харкові.

Мова йде про призначення ректором Державного біотехнологічного університету 44-річного народного депутата Андрія Одарченка – і це попри чисельні заяви про грубі порушення на дільницях у день виборів ректора.

Андрій Одарченко, фото: Facebook
Андрій Одарченко, фото: Facebook

"Члени комісії та спостерігачі заявляють, що під час голосування щонайменше на 4 дільницях з 9 могли бути замінені скриньки для голосування. На цих дільницях оголосили "кварцування приміщення" і на 15-20 хвилин виштовхали з дільниці членів комісій та спостерігачів. Після повернення розташування бюлетенів в замінених сĸриньĸах істотно відрізнялося і було очевидно, що арĸуші А-4 сĸладені не по одному, яĸ було при реальному голосуванні, а по ĸільĸа десятĸів", - наголошує народний депутат України Інна Совсун.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Як підкреслює нардеп, про цей факт повідомили поліцію, до ЄРДР внесено відомості про вчинення злочину посадовими особами Державного біотехнологічного університету.

Студенти наполягають: "Дії Шкарлета шкодять"

Із проханням розпочати процедуру звільнення Шкарлета з посади міністра освіти і науки до профільного Комітету Парламенту офіційно звернулися і студенти.

"Рішення та дії Сергія Шкарлета шкодять вищій освіті і привели до: створення у НАУ безкарного ігнорування ОСС, забудови університету та відрахування за громадську позицію. До втручання МОН у незалежні вибори президента НаУКМА, що є посяганням на автономію ЗВО і перевищенням повноважень", - зазначає в.о. голови Студентської ради КПІ ім. І.Сікорського Ілля Войтюк.

Мітинг, студенти - фото з Фейсбуку
Мітинг, студенти - фото з Фейсбуку

Як підкреслює автор звернення, дії нинішнього міністра призвели до неефективної роботи над підвищенням академічних стипендій – в результаті, Вчені ради університетів не змогли вчасно затвердити близько 40-45 % складу стипендіатів.

Мітинг, студенти - фото з Фейсбуку
Мітинг, студенти - фото з Фейсбуку

"Крім того, чисельні випадки плагіату у наукових роботах Сергія Миколайовича Шкарлета свідчать про його недоброчесність та сумнівну академічну репутацію. Просимо вас розпочати процедуру звільнення з посади міністра науки і освіти С.М.Шкарлета і розглянути це питання на найближчому засіданні", - наголошує в.о. голови Студентської ради Ілля Войтюк.

Звернення студентів - скріншот
Звернення студентів - скріншот

Варто додати, що на масову протестну акцію під стіни головної будівлі Кабміну на вул. Грушевського зібралися сотні студентів КПІ, НАУ, КНУ ім. Шевченка та інших топових вишів країни.

Мітинг під Кабміном - фото racurs.ua
Мітинг під Кабміном - фото racurs.ua

Ми і надалі слідкуватимемо за цим питанням, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.