Цього разу в мережі вирішили поговорити на таку тему, як самозайнятість в Україні. Як отримати такий статус, і що він дає.

З кожним днем з'являється все більше фахівців, які працюють безпосередньо з замовником. Йдеться про репетиторів, няньок, музикантів і так далі.

Через те, що не всі вони працюють офіційно, часто виникають складнощі, адже такі люди не можуть взяти кредит або ж іпотеку, а також отримати візу. Саме для таких людей і створили статус самозайнятий. По суті це робота на самого себе, і їм доводиться самим платити податки.

Робота з комп'ютером, скріншот: Youtube
Робота з комп'ютером, скріншот: Youtube

Самозайнятість ідеально підходить для тих, хто втомився працювати в наймі, але ще не готовий оформляти ФОП. Такі фахівці мають особливий податковий статус і реєстрацію в податковій службі.

Популярні новини зараз
Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Такий статус можуть отримати фізичні особи, які ведуть професійну діяльність, а їх прибуток не перевищує 100 мінімальних заробітних плат. Отже, самозайнятими стати можуть всі, хто сам знаходить для себе роботу, отримує за це прибуток і повинен платити податок.

Робота, скріншот
Робота, скріншот

У статті 65 Податкового кодексу України йдеться про те, що всі самозайняті особи повинні стати на облік, і чесно виплачувати податки до бюджету країни. Зробити ви то можете за місцем державної реєстрації, і попередньо потрібно зібрати всі потрібні документи.

Офіс, фото: скріншот з відео
Офіс, фото: скріншот з відео

В даний час особи, які оформили самозайнятість, платять податок від доходу щорічно в розмірі 18% і 1,5% військового збору. При цьому самозайняті особи вільні від сплати єдиного соціального внеску.

Нагадаємо, що нові штрафи для ФОП: що загрожує з 1 лютого тим, хто не встановив касові апарати

Раніше повідомлялося, що в Україні стає краще жити-Росія і Грузія позаду у світовому рейтингу

Також, змусять платити податки і видавати чеки за поїздку: в Україні зростуть ціни на таксі?