Часто стосовно тої чи іншої теми виникає чимало чуток та фейків, які дезінформують населення. Щоб цього уникнути у МОЗ спільно зі Stopfake вирішили спростувати найголовніші медичні міфи.

МІФ №1: Штам "Омікрон" переважно інфікує тричі вакцинованих людей — італійська професорка.

Дана цитата професорки Анни Паламари була вирвана з контексту. Професорка наголошує, що важких форм захворювання COVID-19 поменшало, тому що в Італії штамом "Омікрон" здебільшого заражені вакциновані люди. Саме вакцинація, за її словами, стає бар’єром для серйозного захворювання.

Коронавірус. Фото: скріншот youtube
Коронавірус. Фото: скріншот youtube

МІФ №2: мРНК-вакцини від COVID-19 завдають непоправної шкоди здоров’ю дітей.

Користувачами соцмереж розповсюджується інформація про небезпечність вакцин від COVID-19 для дітей, нібито мРНК-вакцини "змінюють генетичний код дитини" та "викликають ураження мозкової тканини". Однак, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, схвалені вакцини від COVID-19 є безпечними та ефективними для зниження ризику захворюваності серед дітей і підлітків.

МІФ №3: У Китаї підліток помер одразу після третьої дози Sinovac.

У мережі почало ширитися відео, де нібито підліток отримав третю дозу вакцини "Коранавак" (Sinovac) та внаслідок чого "помер за декілька хвилин". На відео можна побачити як людині, що лежить на підлозі, намагаються надати медичну допомогу. Однак насправді людина на відео померла під час тренування.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

МІФ №4: Бельгійський біолог розкриває технологію "піару пандемій".

Коронавірус, скріншот: Youtube
Коронавірус, скріншот: Youtube

У мережі шириться конспірологічна теорія щодо пандемії. "Доказом" того, що пандемію вигадали, слугує уривок лекції провідного бельгійського біолога Марка ван Ранста в Chatham House. У ній учений нібито пояснює, "як ошукали все населення Бельгії під час свинячого грипу, публікували нічим не обґрунтовані показники смертності".

Насправді у своєму ролику біолог пояснює, як йому вдалося впоратися із комунікаційною кризою під час спалаху свинячого грипу в 2009 році. Він наголошує, наскільки важливо вести спокійну комунікацію з чіткими поясненнями.

МІФ №5: Десятки тисяч громадян ЄС померли через побічні ефекти вакцини, — депутат Європарламенту Колакушич.

На цей раз розповсюдилося відео, хорватського депутата Європарламенту Мислава Колакушича до президента Франції Еммануеля Макрона. Він стверджує, що "десятки тисяч громадян померли через побічні ефекти вакцини" від COVID-19. Хорватський депутат називає джерелом цієї інформації Європейську організацію охорони здоров’я (EMA).

​​"Твердження про "десятки тисяч" жертв вакцинації COVID-19 у Євросоюзі є брехнею, наголошує Європейська організація охорони здоров’я. Такі фейки базуються на неправильній інтерпретації відомостей європейської бази даних EudraVigilance, які не свідчать про доведений причинно-наслідковий зв’язок між прийомом медичних препаратів і несприятливою подією після нього", - зазначили у МОЗ.

Нагадаємо, у МОЗ розповіли всю правду про "мікрочипи у пігулках": "Для контролю за населенням?". У Міністерстві охорони здоров'я спростували популярні фейки про вакцину проти коронавірусу

Раніше Знай писав, діти від 14 років можуть отримати "ковідну тисячу": у Мінцифри розкрили детальний механізм. Українські школярі мають право на отримання грошей після повної вакцинації

Також Знай повідомляв, нові терміни самоізоляції та реакція організму на вакцину: у МОЗ попередили українців про зміни. У відомстві заявили про зміну терміну самоізоляції для громадян, які хворіють на COVID-19