У Міністерстві охорони здоров'я спростували популярні фейки, які почали поширитися після появи пандемії коронавірусу. Зокрема розповіли про мікрочіпи для контролю населення та можливості підвищення ризику раку після бустерної вакцинації. Про це йдеться в повідомленні пресслужби відомства.

У МОЗ зазначили, що в мережі поширюється інформація про нові плани щодо "контролю за населенням", який придумав глава компанії Pfizer Альберт Бурла. Деякі користувачі стверджують, що він нібито рекомендує вставляти мікрочіп в таблетки, щоб контролювати, проковтнув пацієнт препарат чи ні. На підтвердження публікую виступ Альберта Бурлі, де він дійсно розповідає про технологію біочипу.

Вакцинація. Фото: скріншот youtube
Вакцинація. Фото: скріншот youtube

Однак насправді директор Pfizer виступав з такою заявою ще до пандемії у 2018 році і говорив про препарат для лікування шизофренії. Він пропонував встановлювати спеціальний датчик, який дозволив би відстежити, чи прийняв пацієнт ліки. У МОЗ підкреслили, що ні вакцини, ні інші препарати, які застосовуються для лікування коронавірусу не мають ніяких мікрочіпів.

Вакцинація. Фото: скріншот youtube
Вакцинація. Фото: скріншот youtube

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

У МОЗ додали, що в мережі з'являється інформація про те, що бустерна доза вакцини нібито збільшує ризик онкологічних захворювань. Дезінформатори поширюють фотографію, на якій нібито зображено поширення раку лімфатичної системи до і після вакцинації третьою дозою COVID-19. Насправді ж зафіксований випадок не є науковим дослідженням, і не може продемонструвати причинний зв'язок між вакцинами і раком. Людям, що страждають онкологією або тим, у кого ослаблений імунітет навпаки бажано зробити бустерну вакцину, щоб краще захистити від коронавірусу.

Раніше Знай писав, сертифікат про бустерну дозу: як згенерувати документ в "Дії" і що робити якщо не виходить, поради МОЗ.

Також ми писали, у МОЗ пояснили, чи можна вакцинуватися при варикозі і кому потрібна додаткова доза.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано новий рекорд коронавірусу - 43 тисячі хворих за добу.