Ціни на хліб в Україні досягли п’ятирічного максимуму, повідомляє видання «Мінфін». Як зазначається, таке подорожчання суттєво вплине на гаманці українців.

Лише за лютий поточного року буханка пшеничного хліба вагою в 0,6 кг у супермаркетах подорожчала на 75 копійок у порівнянні із цінами в січні.

Відповідно, тепер хлібинка коштує 25,9 гривень.

Так само не оминуло подорожчання і житній хліб. У січні в супермаркетах ціна хліба становила 30,6 гривень за буханець вагою 0,9 кг, а вже в лютому ціну підняли до 31,5 гривень.

Хліб. Фото: YouTube
Хліб. Фото: YouTube

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як зазначається, такий стрибок цін на хліб приблизно на 25-30% обумовлений не лише високими тарифами на енергоносії, зокрема природний газ, а й необхідністю імпортувати пшеничне борошно з Туреччини.

Дефіцит борошна спричинений тим, що українським виробникам вигідніше продати зерно за кордон, ніж випускати його на вітчизняний ринок за менш привабливими цінами. Аграрії зазначають, що навіть незібраний урожай зерна 2022 року вже встигли продати іноземним клієнтам.

Виробництво хлiба, скріншот: Youtube
Виробництво хлiба, скріншот: Youtube

Нагадаємо, раніше нові ціни на гречку ошелешили українців, на прилавки дивитися страшно: від 50 до 100 гривень за кілограм. Стало відомо, чого очікувати від цін на гречку найближчим часом.

Як повідомляв портал "Знай.ua", картопля по 104 грн і скажені "накрутки" на сосисках: експерти назвали причини зльоту цін на продукти. Фахівці пояснили, як формуються космічні ціни на прилавках.

Також "Знай.ua" писав, що продавчиню впіймали, коли вона надавала "товарного вигляду" в калюжі.