У понеділок, 7 лютого, пройшли переговори президента Франції Еммануеля Макрона з лідером країни-агресора Володимиром Путіним, які тривали більше п'яти годин. На початку зустрічі Путін "висловив стурбованість" у сфері безпеки в Євросоюзі і подякував Макрону за участь у розробці європейської архітектури безпеки, зокрема за участь у нормандському форматі.

Про це стало відомо завдяки заявам президентів на прес-конференції для світових медіа після зустрічі.

Еммануель Макрон, Фото Getty images
Еммануель Макрон, Фото Getty images

У свою чергу Еммануель Макрон підкреслив необхідність вибрати шлях дипломатії замість можливої ескалації. Після завершення переговорів французький і російський лідери виступили на спільній прес-конференції для журналістів.

Володимир Путін, скріншот з відео
Володимир Путін, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Що заявив Володимир Путін

Володимир Путін заявив, що вони з французьким лідером обговорили вимоги РФ щодо НАТО, що політика відкритих дверей Альянсу занадто вільна, а сам Північноатлантичний союз – позначив Росію як свого супротивника.

На думку Путіна, пересування військ РФ на своїй території використовується НАТО як недобросовісний аргумент.

Російський президент також висловив розчарування тим, що країни Заходу постачають Україні зброю і військове обладнання, а сам Київ, за його словами, "не хоче дотримуватися" Мінські угоди і Нормандські домовленості. Путін вважає, що Мінським угодам немає альтернативи.

"Нравится – не нравится, терпи моя красавица", - висловився глава РФ.

Володимир Путін пообіцяв не підтримувати ініціативу визнання терористів з ЛНР і ДНР, оскільки це суперечить Мінським домовленостям.

Що сказав Макрон

У свою чергу Еммануель Макрон заявив, що ситуація залишається серйозною, а західні партнери прагнуть прийти до дипломатичного врегулювання конфлікту заради миру і стабільності в Європі.

Він також додав, що Північноатлантичний союз не відмовиться від політики відкритих дверей, але саме НАТО потребує створення нових механізмів.

Макрон визнав розбіжності з президентом РФ Володимиром Путіним.

Зеленський і Макрон, скріншот: Youtube
Зеленський і Макрон, скріншот: Youtube

Французький президент зазначив, що найближчі дні будуть вирішальними для спроб деескалації ситуації, а переговори, які здійснюють західні лідери, повинні сприяти цьому.

Він додав, що повинні бути розроблені гарантії безпеки для Євросоюзу, України, Грузії, Білорусі та РФ.

Макрон згадав внесення змін до Конституції Білорусі, де тепер відсутній пункт по без'ядерному статусу держави, що збільшує занепокоєння країн Заходу.

Президент Франції відкрито заявив Путіну, що той порушив територіальну цілісність України.

Макрон привітав президента України Володимира Зеленського за відкликання законопроєкту про перехідний статус Донбасу.

Також нагадаємо, що на прес-конференції Володимир Путін в один момент почав говорити про те, що в Україні нестабільна ситуація із захистом прав людини. Він заявив, що вже нібито пропонував Петру Порошенку надати політичний притулок в Росії, "у разі неприємностей".

Публікація Петра Порошенка, скріншот: Facebook
Публікація Петра Порошенка, скріншот: Facebook

Однак Петро Порошенко в Facebook відреагував на слова Путіна про готовність надати притулок в Росії - порадив йому "нарешті усвідомити", що в Україні "розберуться самі". Також він закликав Володимира Зеленського "перестати радувати" Путіна, "переслідуючи проєвропейську опозицію" в Україні.

Раніше повідомляли, Янукович посунеться? Путін запропонував Порошенку "політичний притулок" в Росії.

Як повідомляв Знай.uа, Зеленський готовий зустрітися з Путіним віч-на-віч: Ердоган розповів подробиці.

Знай.uа писав, Володимир Зеленський передбачив долю України ще в "Кварталі 95": "Путін війна починати".