Лікар акушер-гінеколог у відділі оперативної гінекології в Коломийському пологовому будинку Орест Кучерін поділився інформацією про розстріляний вертеп на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
Це сталося 4 січня, 70 років тому, з боку НКВС, в селі Дорогів. У різдвяному вертепі "Віфлеємська ніч" брали участь 18 підлітків 15-17 років, зібравшись у будинку на передостанню репетицію. Серед них було три царі, які несли новонародженому Богу дари, Ірод-цар - з наміром вбити його, "ж*д" (автор відразу попросив вибачення у ізраїльтян), чорт, смерть, Сура і ангел.

Різдвяний вертеп - фото rian.com.ua
Різдвяний вертеп - фото rian.com.ua

"На словах Ірода прогримів перший постріл, на другому впав на підлогу Ангел. Решту дітей бідних кулі наздоганяли, від яких вони щосили додому тікали і "прикрашали" сніг білий кривавими ранами. Розстрілювали їх большевицька голота Єфімів і грибків. Третього дня потому двох хлопців поховали: Микола Якубишин - 17 років він мав і 15-річного Пасіка Омеляна. Похоронні процесії йшли з різних вулиць і на кладовищі з'єдналися...", - йдеться в публікації.

Однак історія на цьому не закінчилася - 5 січня 1947 року їх відкопали, щоб більшовики провели експертизу. А ось представників НКВС з села забрали, щоб нібито "засудити".

Різдвяний вертеп із зображенням сцени народження Ісуса Христа
Різдвяний вертеп із зображенням сцени народження Ісуса Христа

"Невинні діти того часу, забили їх начебто якихось катів", "Вічна і світла пам'ять, не допусти господи такої біди. Москальота знову на нас зуби закусила, за що це нам, Матінка Божа, обереги нас і наших дітей, відведи цю біду від нас", - пишуть користувачі в коментарях.

Нагадаємо, три свята 14 Січня: що Категорично забороняється на Василя Великого, Обрізання Господнє і старий Новий Рік

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Як повідомляв "Знай.ua", займіться спортом, але не забувайте радувати себе солодким: топ порад, як відновитися після бурхливих новорічних свят

Знай.ua писав, вертеп для Ісуса: українські герої відтворили Різдво Христа в мініатюрі