За підсумками минулого року на призовну дільницю з'явилося менше половини юнаків. Це пов'язують з великим відсотком ухиляння від строкової служби.

Про це розповів очільник ТЦК та СП Львова підполковник Микола Лужняк, передає "Armyinform".


Серед найбільших проблем, зокрема минулорічного осіннього призову Микола Лужняк назвав неявку призовників на дільниці. Через це важко набрати необхідну кількість юнаків.

Призов, фото "Armyinform"
Призов, фото "Armyinform"

"Беремо тільки факти та цифри. На осінь 2021 року підлягало призову трохи більше ніж 1900 осіб. З них з’явилося на призовні комісії менше 900. З цієї кількості близько 200 юнаків було визнано непридатними до військової служби. З тих, що залишилися, а це близько 660 осіб — 532 отримали право на відстрочку. У підсумку: неявка становить — 54%, відстрочка — майже 27%, непридатними визнано ще 11% і доводиться формувати команди з тих 7–8%, що залишилися! Тому навіть відібрати 50 осіб на строкову службу з "паперових" майже 2000 — завдання непросте", - зазначив підполковник.

Популярні новини зараз
3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Військовий каже, що навіть штрафи не розв'язують проблему з неявкою призовників на дільниці. До того ж за словами Миколи Лужняка "нормативно-правові акти з питань призову громадян на строкову військову службу є недієвими і застарілими. Саме тому породжується неявка призовників".

Призов, фото "Armyinform"
Призов, фото "Armyinform"

17 грудня 2021 року набрав чинності наказ № 313 Міноборони, що затвердив перелік професій, представниці яких віком від 18 до 60 років мають бути поставлені на військовий облік. Однак, наразі до РТЦК жодна жінка не прийшла, аби стати на військовий облік.

Аби стати на військовий облік потрібно при собі мати: паспорт, ІПН, документи про здобуття освіти, свідоцтво про одруження та народження дітей, а також 2 фото розміром 3х4.

Призов, фото "Armyinform"
Призов, фото "Armyinform"

"На даний час, для усвідомлення жінками і обізнаності керівників підприємств цього наказу — до кінця 2022 року ніхто до жодної відповідальності притягуватися не буде", — роз’яснив підполковник Микола Лужняк.

Нагадаємо, воєнний стан заборонить українцям переїжджати і змінювати прописку: все, що потрібно знати

Також Знай писав, українки загрожують тисячами судових позовів за примусовий військовий облік: "Ми не товар"

Раніше Знай повідомляв, найкраща польова кухня та відомі артисти поруч: капітан Микола розповів, як живе українська піхота під дощем із куль