Українці вимагають спочатку навести лад з "чоловіками-уклоністами"

Обов'язкова постановка на облік у військоматі для мільйонів українських жінок, яку передбачає Наказ Міноборони № 313, здійняла масове несприйняття в суспільстві. Та якщо спочатку людей обурювали наявні у списку професій "абсурдні" вміння на кшталт музикантів та передбачені за непокірність штрафи від 510 до 8500 грн, то зараз жінки повідомляють про тисячі позовів до суду за примушення ставати на військовий облік. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Андрій Таран (Фото: Міноборони)
Андрій Таран (Фото: Міноборони)

Мігрантів побільшає, а економіка піде в тінь

Невгамовна хвиля обурень з приводу скандального Наказу Міністерства оборони, що набув чинності цього грудня, не вщухає і досі.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Ніякого обліку не буде!!!! Ми не товар!! Ми живі люди, дочки ,сестри , матері, дружини! Вам платять іноземці щоб ви про нас медичні дані збирали???? Забудьте про це!!!! Ви нас тримаєте за дурних!!! Цього не буде, ні онлайн ні офлайн!!!!, - обурюється автор одного з коментарів Нінель Нінелька.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Військові, фото: Міноборони
Військові, фото: Міноборони

Українці вже пророкують тисячі позовів за примусовий "загін" до воєнкоматів.

"Жінка має право бути військовою, але це не повинно бути її обов'язком. Якщо, дійсно, дійде до масових "загонів" жінок у військкомати, буде безліч судів за тисячами позовів від жінок. До того ж, спливає ще одна перевага неофіційної зайнятості – якщо раніше працювали неофіційно, щоб не сплачувати податки, то зараз щоб не проходити медкомісію. Отже, економіка ще більше піде у тінь", - ділиться з нами 30-річна викладач, журналіст Ярослава Золотько.

Збройні сили України, фото Міністерство оборони
Збройні сили України, фото Міністерство оборони

З цією позицією погоджуються і чимало користувачів соцмереж.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

А ще однією "побочкою" даного Наказу Міноборони українці вважають збільшення потоку мігрантів з нашої країни.

"З 2011 року по 2020 рік виїхало з України понад 2,6 млн українців. За 10 місяців цього року виїхала рекордна кількість – 600 тисяч українців. А тепер уявімо, що до вкрай низького для Європи рівня життя, відсутності адекватної медицини, безробіттю додається ще й необхідність жінкам відвідувати військкомат, регулярні медкомісії, військові збори та інші "заморочки" військового обліку. В результаті потік українських мігрантів зросте в рази", - зазначає Ярослава Золотько.

Центр зайнятості, фото Вільне радіо
Центр зайнятості, фото Вільне радіо

Жінки з дітьми і вагітні: "Подумати треба було"

Ще більше українців вражає те, що нові норми про військовий облік стосуються також вагітних і жінок з малолітніми дітьми. Даний закон викликав неоднозначну реакцію навіть серед військових.

"Подумати треба було. Якщо вже й ставити на облік, то кардинально обмежити перелік спеціальностей найдефіцитнішими, обмежити граничним терміном призову на строкову службу, не ставити на облік жінок з дітьми й знімати з обліку при народженні дитини. А чи налагоджений у них облік сімей, де хтось загинув на московсько-українській війні, дітей загиблих", - зазначає генерал-лейтенант, ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ Петро Процик.

Петро Процик- фото з Фейсбук
Петро Процик- фото з Фейсбук

Окремими питанням, що викликало чисельні нарікання, стали умови медогляду, який обов'язково мають пройти жінки, віком від 18 до 60 років.

"А ви створили для жінок людські умови для проходження медкомісії? Чи буде звикле приниження людської гідності, всіх зженуть одним стадом?", - пише Galyna Ianivska.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Як жінки, так і чоловіки вимагають від Міноборони, щоб спершу вони навели порядок з "чоловіками-уклоністами" від армії, а вже потім бралися за жінок.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Міноборони, військові - фото Міністерство оборони України
Міноборони, військові - фото Міністерство оборони України

"Наведіть порядок з чоловіками-уклоністами з їх смертельною плоскостопістю спочатку. А потім по-людськи організуйте процес з поправкою на жінок, бо це все схоже на цирк і ненависть до жінок! Я не вірю що процес налагодять і бюрократичної возні не буде, не вірю що буде нормальне ставлення на медоглядах, бо за все моє життя цього ніколи не було! Як тільки заходиш в держустанову, чи то поліклініки чи центр зайнятості, хочеться опісля відмитись дротяною щіткою", - обурюється автор одного з дописів Rożana Morgensztern.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Також українці вимагають, щоб в перших рядах жінок, що стануть на військових облік, були дружини, доньки і матері працівників самого Міністерства оборони України.

Медогляд, кадр з відео
Медогляд, кадр з відео

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.