Коронавірус та туберкульоз мають схожі симптоми. Ці два захворювання можуть мати тяжкі наслідки для життя та здоров’я людини, тому варто знати, як їх відрізнити та коли звертатись за медичною допомогою.

Про це нагадали у Міністерстві охорони здоров'я України.

Зазвичай, туберкульоз не проявляється швидко. Початок захворювання може розтягнутися на кілька тижнів, а інколи – місяців. А от коронавірусній хворобі таке не притаманно, вона має гострий перебіг протягом одного чи двох тижнів.

Лікарня, скріншот: Youtube
Лікарня, скріншот: Youtube

У хворого на туберкульоз може спостерігатись зниження працездатності та загальна втомлюваність. У пацієнтів із COVID-19 все залежить від тяжкості захворювання. Щоб розпізнати туберкульоз та коронавірус потрібно стежити за температурою тіла. Коронавірусна хвороба може супроводжуватись вираженою лихоманкою, при легкій формі – до 38 °С, а при важкій – понад 38 °С. При туберкульозі спостерігається незначне підвищення температури тіла до 37–37,2 °С.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

При туберкульозі також характерна підвищена пітливість уночі та зниження маси тіла без "визначеної" причини. Для COVID-19 ці прояви не характерні.

А ось головний біль, нежить, закладеність носа, біль у горлі та м’язах – все це можливі симптоми коронавірусної хвороби. При COVID-19 також може бути постійний сухий кашель, якщо ж у людини туберкульоз, то кашель може тривати понад 2 тижні та, як правило, з мокротинням.

Лікарня, кадр з відео
Лікарня, кадр з відео

Задишка є симптом обох захворювань, проте може мати різні особливості. Зокрема, при туберкульозі вона може з’являтись під час фізичного навантаження. Також при важкій формі COVID-19 може траплятись кровохаркання. У випадку туберкульозу цей симптом спостерігається при важких формах хвороби.

Якщо ви виявляєте у себе подібні симптоми, то обов'язково потрібно консультуватись із лікарем та не встановлювати собі діагнози самостійно.

Нагадаємо, українським підліткам виплатять "ковідну тисячу" після вакцинації: Кабмін назвав умови. Володимир Зеленський поставив завдання перед українським урядом

Раніше Знай писав, 170 тисяч або в'язниця: як в Україні карають за липові сертифікати про вакцинацію. В Україні процвітає ринок фейкових сертифікатів про вакцинацію

Також Знай повідомляв, МОЗ представило календар щеплень і пояснило, як діяти, коли пропущено дозу: "Захистіть дітей від 10 інфекційних хвороб"