Обмеження для невакцинованих українців спровокували появу підроблених COVID-сертифікатів. Частина українців відмовляється від вакцинації і просто купує фейкові сертифікати. Як карають порушників та скільки заробляють на ковід-схемі, дізнавалися журналісти програми «Гроші» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, у серпні 2021 року ЄС визнав українські COVID-сертифікати як такі, що повністю відповідають європейським нормам. Ця новина стала однією з причин масових підробок. Та купуючи фейковий документ, людина не лише ризикує власним здоровям, а й свободою.

Фото:" Гроші", сертифікат
Фото:" Гроші", сертифікат

За друге півріччя минулого роки виявили близько 10 шахрайських груп, які займалися підробкою COVID-сертифікатів. Одну з найбільших — на Волині. Вартість підробленого свідоцтва про вакцинацію становила 1600 грн. Щодня аферисти виготовляли до 20 таких документів.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Верховна Рада ухвалила рішення посилити відповідальність за продаж та придбання фальшивих сертифікатів, коли у листопаді 2021 року їх кількість перевищила 200 тисяч. За виготовлення таких документів із метою продажу штраф може сягати 170 тисяч гривень або 3 роки позбавлення волі. Крім того, відповідальність за підроблений COVID-сертифікат стосується не лише особи, яка його підробила, а й тих, хто такий сертифікат використовує.

Фото:" Гроші", сертифікат
Фото:" Гроші", сертифікат

«У нашій країні поки є досить суттєвий відсоток фейкових сертифікатів. Підроблені довідки та інша медична документація в Україні є зовсім не поодинокими випадками. COVID-сертифікати також не стали виключенням», — коментує Катерина Сояк, завідуюча відділу оцінки ризиків та інфекційного контролю НДСЮ «ОХМАТДИТ»

Працівникам СБУ вдалося викрити наймаштабнішу аферу з COVID-сертифікатами. До ковід-схеми двоє киян залучили кількох керівників медзакладів та 6 сімейних лікарів з різних регіонів України. За приблизними підрахунками на продажу документів шахраї щомісяця заробляли близько п’яти млн. грн.

Фото:" Гроші", сертифікат
Фото:" Гроші", сертифікат

Незважаючи на міри покарання, інтернет досі рясніє пропозиціями придбати фальшиві сертифікати. Замовити підробку — справа лише декількох хвилин. Варто зауважити, що в Україні чорний ринок ковід-сертифікатів один із найбільших у Європі, а покарання за виготовлення підроблених медичних документів — найгуманніше.

Нагадаємо, у МОЗ пояснили, наскільки медична маска захищає від вірусів: "Нічого спільного...."

Як повідомляв "Знай.ua", сертифікат на 180 днів або на один рік: як продовжити свої документи в "Дії" за 4 кроки

Знай.ua писав, жінка з коронавірусом таємно проникла на літак і налякала пасажирів: "Скажіть бортпровіднику, зробіть що-небудь"