Український педагог, Заслужений вчитель України Віктор Громовий закликав переглянути шкільний «церемоніал». Відповідний пост він опублікував на сторінці в соцмережі Facebook.

«А у вашій школі ще є процедура вставання учнів в момент, коли до класу заходить хтось із дорослих? Був у школах багатьох країн. Побачив на власні очі: ніхто ніде не встає, коли входить вчитель! А от ми без цього оргмоменту, ну ніяк... Бо в нашій спотвореній педагогічній свідомості це буде виглядати як "неповага до вчителя". А потім ми дивуємось чому в нас, замість задекларованої дитиноцентрованої, досі зберігається начальникоцентрована система освіти. Ми ж самі її леліємо і дбайливо зрощуємо!!!», - вважає педагог.

Він закликав колег почати із ліквідації ритуалу вставання у класі, і продовжити, переборовши патологічне бажання сфоткатись з кимось із начальників, на всяких конференціях.

«Писав про ці ритуали-бар'єри (особливого пошанування директора, "концентрації поваги" до вчителя в один конкретний день, вставання учнів, звертання до вчителя на ім'я й по батькові, а до учня за прізвищем тощо) ... Цитую сам себе: Усюди в наших школах практикують ритуал вставання учнів, коли заходить вчитель чи будь-хто з дорослих. Ніде за кордоном не бачив, щоб діти дружно вставали і хором затягували «До-бри-и-и-и-й де-е-е-нь» в момент появи на порозі класу когось із дорослих. На тебе ніхто не звертає ніякої уваги тоді, коли ти заходиш на урок, і там на Дикому Заході(США), і на Далекому(Японія) і на Близькому(Ізраїль) Сході», - повторює він.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Крім того, ритуалом-бар'єром він вважає також звертання до вчителя на ім'я й по батькові, яке взагалі не є традиційно українським звичаєм.

«Ніде, окрім постсовка, цього немає. Всюди до вчителя звертаються на ім'я. Наприклад, в ізраїльській початковій школі навіть на табличці на дверях класу написано: "кімната Цилі". Як наслідок, дистанція між учнем і вчителем в українській і, наприклад, американській школі, - це "небо і земля". Ми так звикли до цієї традиції, що навіть за святковим столом вчителі продовжують звертатись один до одного на ім'я й по батькові. Якщо на застіллі є представники інших професій, вони можуть не витримати: та що це за Андрій Борисович та Віктор Володимирович, ви що не можете по-людськи один до одного звертатись?! Не можемо! Бо звичка, - це друга натура», - впевнений учитель.

«Я теж не вимагаю, але лишились завучі, котрі це перетворюють у скандал. Бо як так, учні зайняті роботою і не помітили, що в клас зайшла велика начальниця», «Я забороняю дітям вставати. А вони все одно підхоплюються. В'їлося в дітей уже...», - діляться власним досвідом коментатори.

«А коли дітки виростут і підуть рацювати в поліцію, армію, на залізницю - вони теж не будуть вставати, коли начальство заходить до приміщення? (пару раз не встануть - втратять роботу!)», - не розуміють такої «вольності» інші.

Раніше повідомляли, розклад всього з 8 предметів: як працює система "вибіркового навчання".

Як повідомляв Знай.uа, "Можна самостійно": глава Міносвіти Шкарлет розповів, як вчителю отримати надбавку до зарплати.

Знай.uа писав, 1 вересня скасовується: для українських школярів вирішили продовжити літо.