В Україні підвищать пенсійні виплати жінкам, які народилися в 1962 році. Про це повідомили у «Пенсійному кур’єрі».

Як зазначається, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 вересня 2021 року № 963 “Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому” (далі – Постанова № 963) передбачається, зокрема, встановлення при призначенні пенсій за віком жінкам, які народилися у 1962 році, щомісячне підвищення в розмірі 9% пенсії, обчисленої відповідно до ст. 27 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон № 1058).

Скрін, Facebook Пенсійний кур'єр
Скрін, Facebook Пенсійний кур'єр

Таким чином, жінки, щодо яких виконуються певні умови, можуть розраховувати на підвищення виплат:

  • дата народження жінки – з 1 січня 1962 року по 31 грудня 1962 року;
  • пенсія за віком призначається відповідно до статті 26 Закону № 1058 вперше, тобто раніше жінка не отримувала жодної пенсії.

При цьому жінкам, які раніше отримували пенсію по інвалідності, за вислугу років чи у зв’язку з втратою годувальника, при переведенні на пенсію за віком права на встановлення підвищення не передбачено.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Пенсіонерка, скріншот: YouTube
Пенсіонерка, скріншот: YouTube

На скільки саме буде підвищено пенсію, визначатиметься індивідуально та буде залежати від розміру пенсії жінки, обчисленої з урахуванням набутого нею страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески.

Оскільки жінки 1962 року народження досягнуть віку 60 років лише у 2022 році, то і підвищення пенсій почнуть нараховувати лише з цього року 2022 року.

Скрін, Facebook Пенсійний кур'єр
Скрін, Facebook Пенсійний кур'єр

«Цікаво, чому Кабмін розщедрився на ці 9%?», - запитують українці у коментарях.

«Закінчується пенсійна реформа 2016 року. Останні - грудневі 1961 року народження отримають 25% додатково. Без надбавки 9% січневі 1962-го року народження отримають на 25% пенсії менше, ніж грудневі 1961 року народження. Все просто, подумали за себе, внизу все ті ж 2000-2600 грн», - відповідають інші.

Нагадаємо, українським правоохоронцям піднімуть зарплати вже в січні: голова Нацполіції ігор Клименко зробив заяву

Як повідомляв "Знай.ua", Мін'юст пояснив українцям, як повернути гроші після покупки квартири: можна навіть через три роки.

Знай.ua писав, як визначити походження дитини, якщо батьки не перебувають у шлюбі - поради від Мін'юсту