Смартфони компанії Аpple посідають перше місце у світі за популярністю. Саме через високу затребуваність брендовий телефон iPhone — найбільш популярний контрабандний товар. Наша держава щороку втрачає мільярди доларів через продаж «чорної» техніки. Подробиці дізнавалися журналісти програми «Секретні матеріали» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Трохи більше, ніж пів року, в Україні діє офіційне представництво фірми Аpple, проте на появу легальних смартфонів в магазинах це ніяк не вплинуло. Увезення досить дорогої контрабандної техніки та її збут без сплати податків — стабільна практика для нашої держави. Чиновники зазначають: щомісячний об’єм «чорної» електроніки в Україні перевищує 20 млн доларів.

Фото: "Секретні матеріали", контрабандні iPhone
Фото: "Секретні матеріали", контрабандні iPhone

Журналісти програми «Секретні матеріали» провели експеримент, придбавши 5 смартфонів iPhone у п’яти різних магазинах. З 5 телефонів лише один пристрій мав необхідні вимоги. Підкреслимо: на техніці, офіційно ввезеній з-за кордону, має бути державне маркування та інформація про офіційного імпортера в Україні.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Крім того, жоден магазин не надав фіскальний чек. Дві торгівельні точки видали товарні чеки від ФОП, що свідчить про їхню схему ухилення від сплати податків. Інші три магазини не надали жодного офіційного фінансового документу. Варто зауважити: чотири смартфони виявилися контрабандними.

Фото: "Секретні матеріали", контрабандні iPhone
Фото: "Секретні матеріали", контрабандні iPhone

Таким чином, 20% від вартості товару, яку отримує продавець від продажу техніки, не надходить до бюджету країни. Учасники таких схем уникають сплати податків двічі — на митниці та в роздрібній торгівлі. Телефони нелегально доставляють в Україну, не сплачуючи ні мита, ні податок з ПДВ.

Поки влада не поспішає вирішувати проблему контрабандного ввезення смартфонів. У разі потреби повернути власні кошти за неякісний товар покупцеві без допомоги поліції та фахових юристів майже неможливо. Так само, як і відремонтувати свій гаджет в офіційному сервісному центрі.

Фото: "Секретні матеріали", контрабандні iPhone
Фото: "Секретні матеріали", контрабандні iPhone

Нагадаємо, поліція звинуватила 26 студентів вузу в підробці документів: хотіли обманом скласти іспит.

Як повідомляв "Знай.ua", горіла 15 хвилин, а потім почала плавитися та іскрити: родина купила гірлянду до свята, а вона засмерділа усю квартиру.

Також Знай повідомляв, штраф 360 гривень або півроку позбавлення волі: водіїв, які їздять "на газу", попередили про нові покарання. Депутати Верховної Ради планують пом'якшити покарання за несертифіковане газобалонне обладнання для автомобілів в нашій країні.