Як вже відомо українське оборонне відомство наказом № 313 затвердило перелік галузей і професій, за якими працюючі жінки повинні бути поставлені на військовий облік і перебувати на ньому. Проте військовий облік жінок - це не призов і не мобілізація, а сам наказ далеко не несподіваний.

Про це стало відомо завдяки інформації заступника Міністра оборони України Ганни Маляр, яку вона озвучила в ефірі ранкового шоу на одному з українських телеканалів.

Жінки в ЗСУ, фото: ukrinform
Жінки в ЗСУ, фото: ukrinform

За її словами, військовий облік жінок був і раніше. Наприклад, постановою КМУ від 1994 року передбачалося близько 40 професій/спеціальностей, які були підставою для взяття жінок на військовий облік. Що цікаво, до 2008 року було заборонено оприлюднити цю постанову.

Відтоді частина професій зникла, інші-з'явилися, військово-облікові. Порядок взяття на військовий облік потребує оновлення та удосконалення.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Анна Маляр, скріншот: YouTube
Анна Маляр, скріншот: YouTube

"У березні цього року було прийнято Закон, який запровадив саме такий облік. Закон підтримала абсолютна більшість фракцій - тобто це спільне парламентське рішення, спрямоване на оновлення, удосконалення системи військового обліку", – зазначила Ганна Маляр.

Отже, цей наказ є виконанням цього Закону.

"Навіщо це держава робить? Щоб навести лад у військовому обліку і знати свій потенціал", – заявила заступник Міністра оборони України.

Адже одна з багатьох проблем, яка стала очевидна в 2014-му, як написала Анна Маляр на своїй офіційній сторінці в Facebook, це зруйнована система військового обліку.

У той же час вона заспокоїла всіх українських жінок: не потрібно вже завтра йти до територіальних центрів комплектування (колишні військкомати), на це є цілий 2022 рік.

"У 2022 році Генеральний штаб ЗСУ створить ряд документів, які зроблять процес військового обліку зрозумілим, прозорим і максимально зручним. Також переглядатимуться діючі норми", - акцентувала Ганна Маляр.

В даний час оборонне відомство працює над тим, щоб перевести в онлайн формат і автоматизувати цей процес в частині, в якій це буде технічно можливо.

Раніше повідомляли, молода матуся стала помічницею гранатометника, щоб захищати Україну: "Я тут, щоб смерть не прийшла в наш дім".

Як повідомляв Знай.uа, українці просять скасувати обов'язкову строкову службу: "Це знущання над чоловіками".

Знай.uа писав, "Облік - це не призов": українкам, які матюкаються і плачуть на камеру, у ЗСУ пояснили суть на прикладі ізраїльтянок і норвежок.