Для того щоб зберегти здоров'я, спокій, а головне - життя, потрібно знати елементарні правила безпеки поведінки на льоду. Через характерну для України нестабільну холодну погоду, краще взагалі обходити вкриті льодом річки, канали, озера, ставки та інші водойми. Навіть сильні і тривалі морози не гарантують безпеку на льоду.

Якщо ви все-таки цілеспрямовано зібралися побродити по замерзлих водоймах, запам'ятайте прості, але ефективні рекомендації, які допоможуть зберегти життя вам і тим, хто знаходиться з вами.

Ситуація на льоду, скріншот: YouTube
Ситуація на льоду, скріншот: YouTube

Прості запобіжні заходи:

Не виходьте на молодий лід, при слабких і нетривалих морозах. Відносно безпечним вважається: для однієї людини - лід зеленуватого відтінку, товщиною не менше семи сантиметрів, для обладнання ковзанки — не менше 10-12 сантиметрів (масове катання — 25 сантиметрів). Великою компанією можна переправлятися при товщині льоду як мінімум 15 сантиметрів.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Не збирайтеся на льоду групами, не підходьте один до одного ближче, ніж на 3 метри. Ні в якому разі не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги — тільки палицею. Якщо на льоду з'являється хоч трохи води, чутні характерні потріскування льоду або з'являються тріщини, це свідчить про те, що під вами тонкий лід.

Необхідно негайно повертатися тим же шляхом, яким і йшли. При цьому робити це ковзаючими кроками, не відриваючи ніг від льоду і розставивши їх на ширину плечей. Це дозволить розподілити масу тіла на велику площу льоду.

Не вживайте алкогольні напої з метою зігрітися. Незважаючи на оманливе відчуття зігрівання, алкоголь призводить до збільшення втрат тепла організмом і підвищує ризик раптового загострення серцево-судинних захворювань.

Не наближайтеся до темних плям — це ділянки, де лід неміцний або є виступаюча вода. Крім того, обходьте покриті снігом ділянки. Пам'ятайте, що під товстим шаром снігу лід завжди тонше.

водолаз у крижаній воді, фото з вільних джерел
водолаз у крижаній воді, фото з вільних джерел

Якщо ви провалилися під лід:

В першу чергу намагайтеся не панікувати і голосно кличте на допомогу. Не робіть енергійних, різких рухів у воді, активність прискорює охолодження організму (рухатися необхідно в повільному темпі). Діяти рішуче. Широко розкиньте руки, щоб не зануритися з головою в воду. На голову припадає 50% втрат тепла.

Коли людина різко опиняється в крижаній воді, м'язи грудей і живота рефлекторно скорочуються, викликаючи мимовільні вдихи і видих. Під водою, є великий ризик захлинутися.

Якщо мокрий одяг затягнула під воду, коли до Вас вже наближаються рятувальники, намагайтеся максимально затримати дихання і залишатися чітко під ополонкою, не ворушившись в різні боки.

Так у водолазів буде набагато більше шансів швидко знайти вас в каламутній воді і встигнути врятувати. Коли рятувальники поруч, величезну роль відіграє організація процесу надання допомоги. Уважно слухайте і чітко виконуйте вказівки рятувальників.

Раніше повідомляли, "Час вмирати ще не настав": міністр проплив 12 годин у морі після краху вертольота.

Як повідомляв Знай.uа, SOS, ми заблукали в горах: сотні українців врятували від загибелі під лавиною.

Знай.uа писав, українці скаржаться на електростанції через чорний сніг під ногами: "Що ж з нами роблять?".