25 грудня українці західного обряду відзначають Різдво. Навколо цієї дати крутиться багато розмова, адже не раз ходили чутки про те, що 7 січня скоро піде в небуття.

Про це повідомляв Знай.uа.

Зараз, в ході соціологічних опитувань, які організувала група "Рейтинг", екперти з'ясували, скільки українців дотримуються думки, що Різдво потрібно перенести на 25 грудня для всіх, а хто і зовсім вже давно відмовився від святкування народження Христа 7 січня.

Різдво, фото: Unian
Різдво, фото: Unian

Опитування провели серед 2000 українців віком від 18 років, у всіх областях країни окрім Криму та окупованих територій Донбасу, 20-22 грудня 2021 року.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Результати опитування показали, що 49% опитаних українців вважають своїм улюбленим святом Різдво.

На другому місці з результатом 37% Новий рік, а на третьому - День Святого Миколая (6%).

УЛЮБЛЕНІ НОВОРІЧНІ СВЯТА УКРАЇНЦІВ (20-22 ГРУДНЯ)
УЛЮБЛЕНІ НОВОРІЧНІ СВЯТА УКРАЇНЦІВ (20-22 ГРУДНЯ)

Протягом останніх 10 років кількість українців, які люблять Новий Рік, постійно скорочується.

Святкування Нового року відносно улюблене для жителів Сходу і Півдня, молоді та чоловіків. Різдво значно частіше вибирали на Заході, люди середнього та старшого віку, жінки, віряни ПЦУ та греко-католики. В рівній мірі улюблені ці два свята для жителів Центру і Києва.

Новий 2022 рік, фото з власних джерел
Новий 2022 рік, фото з власних джерел

Лише 4% святкують Різдво саме 25 грудня, тоді як більшість опитаних (71%) – 7 січня. У той же час 18% українців святкують Різдво двічі (25 грудня і 7 січня) і їх кількість за рік дещо зросла. Найчастіше про подвійне святкування Різдва говорили жителі Заходу, Києва та греко-католики. Тільки 6% не святкують Різдво взагалі (найбільше серед молоді та жителів півдня, сходу).

Соцопитування, група "Рейтинг"
Соцопитування, група "Рейтинг"

Чверть опитаних підтримують ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня. 58% респондентів проти такої ідеї. Ще 15% зазначили, що їм все одно на це питання і 1% - не змогли відповісти.

Соцопитування, група "Рейтинг"
Соцопитування, група "Рейтинг"

За останні 5 років зменшилася кількість тих, хто проти перенесення дати святкування Різдва (з 69 до 58%) і дещо збільшилася кількість шанувальників (з 15 до 26%).

Більше прихильників ідеї перенесення Різдва на Заході і в Києві: близько 40% підтримують і майже стільки ж не підтримують. Дещо більше підтримують цю ініціативу опитані середнього та старшого віку, а також греко-католики.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський привітав українців з Різдвом за Григоріанським календарем.

Раніше ми повідомляли про ідеальний спосіб, як розкрити правду про Дідусеві морозі своїм дітям.