Українських жінок зобов'язали стати на військовий облік. У списку числяться сотні професій, в тому числі редактори і журналісти.

У Міноборони затвердили список професій, представниць яких повинні стати на обов'язковий облік військовозобов'язаних. Про це йдеться в наказі №313 від 11 жовтня 2021 року, який набрав чинності 17 грудня. Згідно з ним, жінки багатьох професій після отримання спеціальності повинні прийти до військкомату, щоб стати на облік. Це стосується представниць від 18 до 60 років, які придатні до військової служби.

Ось весь список професій.

Жінки в українській армії
Жінки в українській армії

Процедура подачі документів така ж, як і у чоловіків.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

- Жінка повинна прийти в районний або центральний центр комплектування за місцем реєстрації;
- Написати заяву про те, що вона хоче стати на військовий облік;
- До заяви додати документи: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб/народження дітей;
- Після цього військова комісія визначає, чи придатна жінка для військового обліку. Стан здоров'я оцінити онлайн неможливо, тому не проживають за місцем реєстрації доведеться приїжджати до військкомату.

Всі жінки, які мають професії із зазначеного списку, повинні стати на військовий облік до кінця 2022 року.

Те, хто не встане на військовозобов'язувальний облік, загрожує штраф. Поки що передбачена тільки адміністративна відповідальність (ст. 210 Купап).

  • від 850 до 1700 грн - заплатять ті, хто не перебуває на обліку;
  • від 5 100 гривень до 8 500 грн – заплатить роботодавець, що покриває жінок, які ухиляються від військових обов'язків в особливий період.

Жінки в українській армії
Жінки в українській армії

Нагадаємо, українок поставлять на військовий облік: Міноборони розширило перелік професій і спеціальностей

Як повідомляв Знай.uа, воїн ЗСУ поїхав на Донбас захищати Україну і "потягнув" за собою 50-річного батька: відчув провину і звільнився з заводу

Також портал Знай.uа писав, що військовий квиток помістять в "Дію", папірець замінить Military ID: коли впровадять і як це буде працювати