Як не попасти на гачок?

До Нового року залишається всього тиждень – а це означає, що саме зараз тисячі українських родин активно починають формувати меню святкового столу. І тут варто бути уважними. Як зазначають експерти, зараз на прилавках не лише можна легко клюнути на "підпільну" ковбасу і масло-підробку, а й стати жертвою святкових "акцій", заплативши за продукти потрійну ціну. Не меншу увагу слід призначати і вибору головного смачного атрибуту новорічного столу – червоній ікрі. Про існуючі сьогодні підробки та "схеми" обману українців дізнавалися Знай.ua.

Магазин. Фото: Новини Запоріжжя
Магазин. Фото: Новини Запоріжжя
Магазин. Фото: Новини Запоріжжя

Замість новорічної акції – "підстава"

Одним з "гачків", на які зазвичай клює покупець, є яскраві цінники зі знижками. Та українці вже встигли попастися на святкову оману.

Однією з жертв подібних акцій стала мешканка Одеси, яка придбала яйця на 300 грн дорожче за реальну ціну. І на цей випадок експерти дали дієву пораду.

По-перше, завжди варто перевіряти чек, не відходячи від каси. А ще краще – заздалегідь сфотографувати акційний цінник.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Якщо під час пробивання товару на касі, ви помітили значно вищу ціну, ви маєте викликати адміністратора і показати акційний цінник. У відповідь вам можуть сказати "Вибачте, але акція вже скінчилася" – тоді ви кажете: "Акція пройшла, а громадський Кодекс працює далі – це стаття 633". Ви можете спокійно викликати поліцію і зафіксувати по Адмінкодексу обрахунок на касі, за що їм загрожує ще й штраф", - зазначає виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Максим Несміянов
Максим Несміянов

Як підкреслює експерт, аби добитися бажаного результату і справедливого перерахунку коштів, краще придбати товар – так ви зафіксуєте обрахунок, що є офіційним правопорушенням. І доказом як раз стане фото цінника на прилавку, який в процесі працівники магазину можуть прибрати з полиці.

Пастки з підробками: "стихійка" та імітація

Не обійшлося і без нових хитрощів з головним делікатесом святкового столу.

"З новинок у світі підробленої їжі: в Україні з'явилася не лише підроблена ікра з маркуванням не лише з РФ, а й з Республіки Білорусь по 150 грн за банку. Це – імітована, білкова ікра, а не справжня. Її справжня ціна дорівнює від 17 до 40 грн у супермаркеті", - відзначає Максим Несміянов.

Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)
Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)

Як пояснює експерт, до складу імітованої ікри входить рибний бульйон, смакові добавки, барвники, згущувачі – набір так званих "Е-шек".

Про аналогічні ікряні акції "3 за ціною 2" пишуть і користувачі соцмереж – українці все частіше помічають її і в інтернеті.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"В інтернеті та на вулиці найбільше обману. Проблеми є і в супермаркетах: можуть використовуватися незрозумілі консерванти, якість ікри може бути сумнівним – як, наприклад, неспівпадіння фізико-хімічного складу", - наголошує виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)
Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)

Уважно слід обирати і дорогі ковбаси – при покупці обов'язково перевіряйте не лише термін придатності і дату виготовлення, а й герметичність упаковки.

"Днями в одному зі столичних супермаркетів ми перевіряли ковбаси, вартістю у 1000 грн за кілограм – вона виявилася простроченою на тиждень. А в іншому варіанті відбулася розгерметизація, внаслідок чого всередину потрапило повітря і ковбаса вкрилася пліснявою. Раджу не брати ковбасу на вагу, а в окремій упаковці", - пояснює Знай.ua Максим Несміянов.

Ще однин важливий момент, на який треба звернути увагу при покупці ковбаси вищого ґатунку – серед інгредієнтів не має бути "підсилювачів смаку".

Обираємо ікру – як перевірити?

Однією з невід'ємних складових справжньої імпортованої ікри є наявність імпортера та перекладу на упаковке.

"Ікринки мають бути рівними, цілими, чистими. Допускається невелика кількість лопанців – тих "зерен", що лопнули. Крім привабливого зовнішнього вигляду важливо, щоб смак і запах були характерними, приємними. Відсутність же рибного запаху говорить про її ненатуральне походження", - наголошують фахівці Центру експертиз "Тест".

Магазин, фото знай.иа
Магазин, фото знай.иа

Можна власноруч взяти "на пробу" баночку ікри та перевірити її в домашніх умовах.

Для цього знадобиться чашку звичайної гарячої води. В окріп опустіть ложку з 5-7 ікринками, роздавивши 1-2 з них. Якщо ікринки побіліли – це ознака натурального продукту. Якщо з ікрою нічого не відбувається або вона розчинилася, знебарвилася або вода забарвилася в її колір, то перед вами штучна ікра поганої якості з великим вмістом барвників.

Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)
Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)

Варто додати, що днями Центр експертиз "Тест" провів контрольне тестування 12 марок червоної ікри, що продаються на українських прилавках – з його результатами ви можете детально ознайомитися у цьому розділі.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, де в Україні дешево і екзотично зустріти Новий Рік: гуцульські Карпати, озеро Синевир і замки – вкладаємося у 2000 грн.