Нардепи ініціювали "вето" на імпорт товарів з Білорусі

Події, що відбуваються на кордонах з Білоруссю, все більше починають хвилювати українців – жителі прикордонних регіонів занепокоєні через можливий наплив мігрантів. Про існуючу загрозу такого розвитку подій повідомили у профільному Міністерстві. Як зазначив глава МВС України Денис Монастирський, наразі визначено 10 вірогідних ділянок прориву кордону – а за ситуацією на лінії розмежувань вже чергує 15 вертольотів і 44 безпілотники. Відреагували на це і парламентарі – у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про ембарго на імпорт товарів, країною походження яких є Республіка Білорусь" № 6329. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Мігранти - фото з Фейсбук (Ю.Бойко)
Мігранти - фото з Фейсбук (Ю.Бойко)

Перевибори і міграційна криза – скільки триватиме "вето"?

Ініціатором даного законопроекту став представник Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності – нардеп Олександр Дануца. За його словами, своєчасне застосування цих "санкцій" має значно вплинути на внутрішню та зовнішню політику сусідньої Білорусі.

"Цим законом пропонується заборонити імпорт будь-яких товарів – включаючи промислову, енергетичну продукцію і природні ресурси. Сьогодні керівництво Білорусі намагається шантажувати Євросоюз направленням на територію ЄС тисяч мігрантів – громадян різних держав, які фактично експлуатуються урядом Білорусі. Не втратили своєї актуальності ы факти, які Верховна Рада рішуче засудила у своїй Заяві щодо ситуації в Білорусі у вересні 2020 року", - розповідає автор законопроекту Олександр Дануца.

Народні депутати - фото з Фейсбук
Народні депутати - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

За підтримку проекту Постанови № 3053а щодо невизнання результатів виборів президента та вимогою демократичного процесу перевиборів виступило 228 парламентарів.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Як відзначив автор нового "ембарго"-законопроекту № 6329, дані заборони діятимуть тимчасово.

Запропоновані норми мають бути переглянуті у разі зміни обставин: проведення прозорих і демократичних виборів, припинення утисків прав журналістів, політичних діячів та звільнення усіх політв’язнів.

"Україна не має морального права підтримувати економіку держави, дії якої на міжнародній арені вже прирівняні до тероризму. Солідарність з Європою має проявлятися у конкретних діях, а не у лозунгах. Закликаю лідерів демократичної опозиції Білорусі теж долучитися до обговорень його застосування", - повідомляє голова підкомітету з питань організації охорони громадської безпеки і порядку Олександр Дануца.

Олександр Лукашенко, фото: pravda.com.ua
Олександр Лукашенко, фото: pravda.com.ua

Окремим питанням в положеннях законопроекту є міграційна криза на білоруському кордоні, яка штучно створена керівництвом Республіки Білорусь та покликана дестабілізувати ситуацію в ЄС.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

За рік – 4 млрд доларів: від сирів до цукерок

Окрім загальновідомих білоруських молочних продуктів, до "санкційного" переліку потраплять ковбаси, соки, сири, кава, каші, дитячі сухі суміші та інші продукти.

Білоруські товари - скріншот
Білоруські товари - скріншот

Є у списку і відоме багатьом з дитинства згущене молоко та шоколадні цукерки.

Білоруські товари - скріншот
Білоруські товари - скріншот

Імпорт Україною товарів з Білорусі за І півріччя 2021 року склав 1954,4 млн доларів США.

"Сподіваюся, що втрата режимом Лукашенка 4 млрд доларів на рік змусить його переглянути свою політику. Першим кроком має стати негайне звільнення 876 політичних в’язнів, серед яких лідери, що мають підтримку білоруського народу: Віктор Бабарико, Сергій Тихановський, Марія Колесникова, Максим Знак", - наголошує ініціатор законопроекту Олександр Дануца.

Олександр Дануца - фото з Фейсбук
Олександр Дануца - фото з Фейсбук

Що ж стосується зниження митних надходжень до нашої держави, то, як підкреслив нардеп, це дуже швидко компенсується диверсифікацією ринків, імпортозаміщенням та збереженням валюти в Україні.

У разі затвердження № 6329, Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А Кабмін матиме 30 днів, аби привести у відповідність усі нормативно-правові акти.

Та, перши ніж потрапити до сесійної зали, законопроект мають розглянути ще у 5 профільних Комітетах.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Парламент затвердив виплату "тисячі Зеленського": як записатися в чергу та отримати гроші за кордоном.