Новорічні свята — це час, коли люди готові витрачати більше грошей. Саме цим користуються шахраї, які пропонують здати житло в оренду на різдвяно-новорічний період. Як не стати жертвою квартирних аферистів-орендодавців, з’ясовували журналісти програми «Гроші» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Останніми роками афери з нерухомістю, яку пропонують для відпочинку на період новорічних свят, стають дедалі частішими. Схема фіктивних орендодавців банальна: через інтернет людина знаходить квартиру, будинок чи котедж для святкування новорічної ночі, бронює його, попередньо надіславши псевдогосподарю часткову, а подеколи й повну оплату, після чого зникають назавжди.

Аферисти професійно створюють фейкові сайти оголошень з відгуками клієнтів, коментарями, сотнями підписників, фото- і відеооб’єктами нерухомості. Зазвичай вони просто використовують фото реальних будинків та квартир, які знаходять на різних платформах, вказуючи неіснуючі адреси. Експерти наголошують: довіряти варто лише перевіреним орендодавцям і надійним компаніям, а також не спокушатися на занижені ціни та акційні пропозиції.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Крім того, не втрачають можливості добре підзаробити і реальні власники нерухомості. Адже, Новий рік — це найзатребуваніша пора на ринку подобової оренди, коли ціни на житло збільшуються не в два і навіть не в три рази.

«У новорічну ніч багато орендодавців намагаються заробити найбільше коштів. Будьте готові, що ціна може збільшитися в три, п’ять і навіть десять разів. До того ж на одну добу винайняти житло не вдасться, вимагатимуть мінімум від двох діб», — коментує Анатолій Топал, управитель нерухомості.

Так, на букінгових сайтах за останній місяць ціни істотно зросли. Знайти квартиру на Новий рік в обласних центрах та курортних містах менше, ніж за 5 тисяч гривень практично неможливо. Наприклад, у Вінниці або Сумах за невеликі апартаменти необхідно буде заплатити від 8 до 10 тисяч гривень, а у популярних туристичних містах — Одесі чи Києві — треба буде викласти близько однієї тисячі доларів. Варто зазначити: змінивши дати заїзду на несвяткові дні, ціни на ці самі квартири стають нижчими, як мінімум втричі.

Аби уникнути шахрайства, варто пам’ятати кілька важливих правил: користуйтеся виключно перевіреними сайтами, не надсилайте жодних авансів, запитайте документи, що підтверджують власника, а також перевірте житло в пошуку картинок в інтернеті, а будинок знайдіть на картах.

Раніше ми писали про те, що пасажирам Укрзалізниці видали білизну, смердючу чужою "несподіванкою": "Спіть на обі***ному"

Нагадаємо, супермаркет придумав, як креативно обійти заборону на пластикові пакети, але дечого не врахував: "Антизолото"

Як повідомляв Знай.uа, замість фаршу українці продали грудочки манки-на це навіть дивитися огидно: діти залишаться без котлет