Українці, у яких оплата комунальних послуг перевищує орієнтовно 15% родинного бюджету, можуть оформити субсидію.

Про програму житлових субсидій розповів заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Музиченко зазначив, що це не єдині умови отримання субсидії, адже є ще ряд критеріїв. Однак саме показник 15% дає змогу зорієнтуватися, хто може претендувати на отримання субсидії. Зараз субсидії вже отримують близько 2,7 мільйона домогосподарств. До того ж понад 80% отримувачам субсидії її було перепризначено автоматично.

Віталій Музиченко, facebook.com/MLSP.gov.ua
Віталій Музиченко, facebook.com/MLSP.gov.ua

"Саме зараз, в листопаді – грудні, коли люди масово отримують платіжки за комунальні послуги з урахуванням плати за опалення, вони масово звертаються за державною допомогою. Очікуємо, що цього опалювального сезону субсидії отримуватимуть близько 3 мільйони домогосподарств", - зазначив він.

Популярні новини зараз
В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Цьогоріч середній розмір допомоги орієнтовно складе близько двох тисяч гривень. Але це може бути й до п'яти тисяч - для кожної родини розмір субсидії розраховується індивідуально, враховуючи її склад та дохід.

Музиченко зазначив, що у цьому опалювальному сезоні збільшено субсидії на найбільш використовувані комунальні послуги для мешканців регіонів, що потрапили до "червоної" карантинної зони, спрощено доступ до субсидій людям, які проживають на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях та іншим соціально вразливим категоріям населення.

"Усі зміни, які відбулись у програмі субсидій, мали на меті зробити її справедливою і доступною для тих, хто з об’єктивних причин потребує державної допомоги. Тож, якщо вам важко сплачувати за комунальні послуги самостійно, звертайтеся до органів соціального захисту, оформлюйте субсидію", - каже він.



Для отримання субсидії звернутися можна в один із зручних способів, які домогосподарства вибирають самостійно:

  • звернутися до представника територіальної громади або ЦНАПу,
  • звернутися до органу соціального захисту населення шляхом відправлення документів через "Укрпошту",
  • онлайн на сайті Мінсоцполітики (потрібно мати електронні засоби ідентифікації).