Уряд вніс деякі зміни до пілотного проекту "муніципальна няня", аби підвищити адресність надання послуги з догляду за дитиною до 3-х років.
Про це повідомили на фейсбук-сторінці Мінсоцполітики.
Так, стало відомо, що Кабінет Міністрів затвердив постанову "Про внесення змін до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років "муніципальна няня". Таке рішення має підвищити адресність надання послуги для тих груп населення, які цього найбільше потребують.

Мати з коляскою
Мати з коляскою, Фото автора VisionPic .net: Pexels

Послуга "муніципальна няня" надаватиметься для забезпечення догляду за:
- дитиною віком до трьох років, яка потребує додаткового догляду (дитина з інвалідністю, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок ІV ступеня, дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність);
- двома і більше дітьми віком до трьох років;
- дитиною віком до трьох років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю І чи ІІ групи.
Цією постановою скасували й обмеження щодо кількості дітей, за якими муніципальна няня може здійснювати догляд.
Під час реалізації пілотного проєкту "муніципальна няня" Мінсоцполітики було виявлено низку порушень та зловживань з боку її отримувачів. Зокрема, однією муніципальною нянею надавалися послуги з догляду одночасно за 7–10 дітьми за різними адресами; зловживання отримувачами послуги "муніципальна няня" (фіктивний вихід з відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку); укладання фіктивних договорів про здійснення догляду за дитиною.