Нещодавно всіх здивувала історія 56-річної Олени Вишневської, яка півтора місяця не може знайти роботу через вік. До цього жінка працювала науковою редакторкою журналу, журналісткою, літредакторкою, а нещодавно навіть закінчила IT-курси, де склала два іспити на 100%.

Українка розіслала понад 200 резюме, однак на кожне отримала відмову. Відмови звучали так: "ми надали перевагу іншому кандидату", "ми не побачили у вас достатньої мотивації". У програмі "Твій день" на телеканалі 1+1 вирішили розібратися, чи справді так важно знайти роботу, після 45 років.
56-річна Людмила Марчук теж стикнулася з подібною проблемою через вік. Понад 15 років вона працювала у туристичній галузі, але під час карантину втратила роботу. Жінка понад рік була у пошуках, але нічого підходящого так і не знайшла.

Людмила Марчук, скріншот
Людмила Марчук, скріншот

Одного разу вона випадково натрапила на рекламу соціальної кампанії "Забудь про вік" від 1+1. Вона подала заявку й успішно пройшла відбір. Зараз же вона працює адміністратором у відділі діджитал.
Жінка зізналася, що до цього їй довелося отримати понад 50 відмов від різних роботодавців. Вона намагалася подавати резюме у різні сфери, адже вона має великий досвід. Однак, багато з роботодавців вказували Людмилі на її вік.

"Були відкриті й закриті відмови. Відповідь, наприклад така: "Розумієте, керівнику нашому 37 років, і він хоче, щоб в нього були підлеглі молодші", - каже вона.

Експертка з ринку праці Марина Абдуліна розповіла, чому роботодавці можуть відмовляти людям за 45 років у наданні посади.

Марина Абдуліна, скрнішот
Марина Абдуліна, скрнішот

"В Україні існує велика проблема з ейджизмом, причому він двосторонній. Це не тільки коли відмовляють людям через вік старший, а коли й відмовляють через вік молодший. І відмовляють молодим дівчатам репродуктивного віку, бо ось через рік ти там підеш у декрет і так далі. Ринок праці дуже недосконалий в Україні. І за нашим дослідженням 65% кандидатів старше 40 років, відмічають, що відчували або знають точно про відмову через вік при працевлаштуванні", - розповіла вона.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Робота, скріншот
Робота, скріншот

Марина Абдуліна радить при співбесідах акцентувати увагу на своїх сильних сторонах, а не на віці. Також вона дала кілька правил написання резюме для людей віком 45+:
- на початку вказати професійні якості
- не вказувати вік
- грамотність
- розповісти про досвід
- вказати програми, якими вмієте користуватися
- підсумок сильних сторін

Нагадаємо, у яких випадках спадок переходить у власність держави? У Мін'юсті розповіли про всі правила і терміни

Раніше Знай писав, все більше українців відмовляється народжувати дітей - причин багато: від гастриту до хорошої роботи

Також Знай писав, чоловік заборгував власній дитині і опинився у тюрмі: "От би ви до всіх такі міри"