Заслужений лікар України, лауреат Державних премій, доктор медичних наук, професор Олександр Борзих вже протягом восьми років працює в клініці пошкоджень Національного військово-медичного клінічного центру, будучи унікальною людиною і просто гордістю для більш молодих колег.

Завдяки чоловікові в клініці вдалося розширити спектр медичної допомоги. Розповідаючи про історію Олександра, потрібно розповісти історію, яка сталася в 2005 році, 29 березня. Тоді дев'ятирічний хлопчик потрапив під поїзд і йому відрізало ногу нижче коліна. Про це повідомляє видання Armyinform.

Олександр Борзих, фото: armyinform
Олександр Борзих, фото: armyinform

Тоді операція тривала дев'ять годин вечора після різкого вечірнього дзвінка, коли Олександр був уже вдома. По телефону йому повідомили, що майже третина відсіченої гомілки розтрощена і знекровлена, черговий розглядав варіант формування кукси. Втомлений Олександр Хорт кладе трубку і навіть не замислюючись, повертається в лікарню, так як у хлопчика ще все життя попереду.

"Надія на те, що вдасться пришити відрізану частину гомілки, хоч і була примарною, але не такою, щоб відкинути її геть. До позитиву можна було віднести те, що відсічену частину кінцівки дідусь Владика знайшов біля залізничного полотна і швидко привіз в клініку. З моменту трагічного випадку пройшло всього три години. Пришити відрізану частину ноги не було великою проблемою, реплантацією я займався і до того", - заявив лікар.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Але головне в цій операції - вдало пересадити м'які тканини, щоб вони прижилися. Велика частина операції пішла на з'єднання великого гомілкового венозного пучка, який відновив кровотік кінцівки. Потім були з'єднані пошкоджені м'язи, сухожилля, а також великий і малий гомілкові нерви.

Олександр Борзих, фото: armyinform
Олександр Борзих, фото: armyinform

Пройшов місяць після операції - хлопець почав рухати пальцями на нозі. Через півроку укорочену кінцівку почали витягувати, і ще через два місяці зняли апарат Ілізарова. Владислав почав ходити без милиць. Укорочена на 13 сантиметрів нога з часом почала подовжуватися за допомогою використання апарату Ілізарова.

Після цього можна було поговорити про минуле його сімейства. Його прадід брав участь у російсько-японській війні, а також був учасником і Першої світової.

"У нашому роду було чимало репресованих, дід і двоє його братів були розстріляні в 37-му році, маму в п'ятирічному віці утримували в дитячому будинку для дітей "ворогів народу". Тому мати боялася, що я міг десь щось зайвого сказати, адже в 60-70-х роках репресії не зникли", - зізнається Олександр.

Олександр Борзих, фото: armyinform
Олександр Борзих, фото: armyinform

Нагадаємо, 2-річний хлопчик прийшов з дитсадка з розрізаним язиком, навіть копи такого не бачили: "Мама, поцілунок, боляче..."

Як повідомляв "Знай.ua", українки витягли 51-річного білоруса з "того світу" на відпочинку в Єгипті: місцеві лікарі не вірили, а вони рятували до кінця

Знай.ua писав, медики врятували чоловіка у якого в прямій кишці застряг 17-сантиметровий протитанковий снаряд: "Послизнувся і впав на нього"