Ось уже кілька років українці плутаються в датах і поняттях, щодо святкування Різдва. З одного боку - безліч фільмів та інших культурних елементів, які говорять про дату 25 грудня, а з іншого боку - велика кількість знайомих і близьких, хто вітає нас з появою Сина Божого з 6 на 7 січня.

Так що ж це за свята - 25 грудня та 7 січня? Про це детально розповіла викладачка історії Ольга Дудар, спеціально для "#Вчительського блогу". Тепер ви точно знатимете, коли і у кого Різдво.

Святкування Різдва, кадр з відео
Святкування Різдва, кадр з відео

Римсько-католицька церква і більшість протестантських церков відзначають Різдво за григоріанським календарем, в ніч на 25 грудня. Так чому ж в Україні Святвечір - це 6 січня, а не 24 грудня?

По-перше, українські землі довгий час перебували у складі Російської імперії, де жили за старим юліанським календарем. Мотиви такого рішення політичні, мовляв "Католики не указ православним!". Але зверніть увагу, Різдво святкували 24 грудня - просто на 13 днів пізніше, ніж у Західній Європі.

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Плутанина у святкуванні з'явилася після 1918 року, коли в світське життя ввели Григоріанський календар. А от православна церква й надалі користувалася юліанською, бо не хотіла підтримувати більшовицький режим, який встановився на російських територіях, а пізніше — і на українських землях.

Різдво, Михайлівський золотоверхий монастир - фото Знай.ua
Різдво, Михайлівський золотоверхий монастир - фото Знай.ua

Чи коректно вживати термін "католицьке Різдво"?

Різні дати святкування обумовлені різницею в світському літочисленні. На різницю у святкуванні впливала і впливає політична ситуація. Саме тому Українська греко-Католицька Церква користується Юліанським календарем.

Коли українські землі перебували у складі Польщі в першій половині ХХ століття, українські віруючі прагнули зберегти свої особливості, відмінну від польської ідентичності. Українці - греко-католики прагнуть утримати зв'язок з тими, хто були громадянами СРСР. Спільні дні святкування символічно з'єднували українців по різні боки кордону.

Хто визначає дати святкування релігійних свят?

Якщо політична ситуація змінилася, можливо, варто, щоб держава втрутилася, і Різдво в Україні святкували 25 грудня? Чи це має зробити Українська Православна Церква?

Різдво, фото з відкритих джерел
Різдво, фото з відкритих джерел

Зверніть увагу: 11 Православних Церков у Західній Європі-Румунська, Болгарська, Польська православні церкви і Православна Церква Чеських земель і Словаччини, а також "Грецькі" православні церкви (Константинопольська, Олександрійська, Антіохійська, Елладська, Албанська) користуються Новоюліанським календарем і святкують Різдво в один день з католиками і більшістю протестантів — 25 грудня.

У державній сфері важливий крок зробили в грудні 2017 року, коли Верховна Рада зробила 25 грудня офіційним державним святом. З того часу це вихідний день.

Раніше повідомляли, Святий Миколай не забув: маленькі українці поділилися подарунками з дітьми Донеччини та Луганщини.

Як повідомляв Знай.uа, голодним українцям запропонували "акційні" сосисочки за 2000 гривень: "Цікаво, були покупці?".

Знай.uа писав, що подарувати мамі на Новий Рік 2022: кращі варіанти сюрпризів від синів і дочок.