Традиційно 10 грудня, православні віряни відзначають день преподобного Романа Антіохійського. Цього дня забороняється важка праця, в тому числі будівництво та рукоділля.

Роман Антіохійський народився у 4 столітті, був подвижником та вів аскетичний спосіб життя. Він навіть не використовував вогонь для обігріву й приготування страв. Харчувався лише хлібом з сіллю та пив джерельну воду, передає портал "Доброта".

За праведний спосіб життя він отримав дар зцілення та допомагав людям одужати від тяжких захворювань, а жінкам надавав можливість народжувати дітей. Зараз святому моляться про можливість мати дітей та вилікуватись від безпліддя.

10 грудня — преподобного Романа. Знамення Пресвятої Богородиці
10 грудня — преподобного Романа. Знамення Пресвятої Богородиці

Що не можна робити 10 грудня

У цей день забороняється тяжка праця, тому не можна займатися будівництвом та рукоділлям. В цей день жінки ходять в церкву, ставлять свічки та прохають у Божої Матері щасливої долі для всіх своїх чоловіків у родині.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Також 10 грудня православна церква вшановує ікону Пресвятої Богородиці "Знамення". Віряни підносять їй молитви, благаючи про допомогу і виконання заповітних бажань.

За повір’ям, ікона Божої Матері "Знамення", дає вірянам знаки, які допомагають передбачити майбутнє. До того ж ікона вважається покровителькою і заступницею всіх людей, які страждають від душевного болю. Образ допомагає боротися з жахливими хронічними хворобами і дарує зцілення.

День ікони Пресвятої Богородиці «Знамення»
День ікони Пресвятої Богородиці «Знамення»

Прикмети на Знамення

Голосно співають горобці – до потепління.

На вулиці хмарно та йде дощ чи сніг з невеликими перервами – чекайте завірюху.

У цей день забороняється приймати гостей, особливо немічних, старих та бідних. Вважається, що вони заберуть здоров’я та фінансовий добробут.

Свято, 10 грудня

У цей день відзначають всесвітній День футболу, День прав людини та День Нобеля. Також 10 грудня - Міжнародний день захисту прав тварин.


Іменини: Олексій, Роман, Всеволод, Гаврило, Сергій, Федір, Яків, Андрій


День народження:

10 грудня 1821 року народився російський поет, родом з України Микола Некрасов, а у 1934 народився Говард Темін - американський вірусолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини.

10 грудня 1896 року помер шведський хімік, інженер Альфред Нобель. Щорічно в цей день вручають одну з найпрестижніших премій у світі, вперше Нобелівську премію вручили у Стокгольмі в 1901 році.

Нагадаємо, чудотворець і чарівний ослик-помічник: п'ять цікавих історій для дітей про Святого Миколая

Також Знай писав, погода 10 грудня додасть до туманів, мокрого снігу та дощів ще й сильний вітер: зима нагадала жовтень

Раніше Знай повідомляв, як вибрати ялинку і прикраси до Нового року, щоб потрапити в екологічний "тренд": Земля скаже вам спасибі