Вакциновані можуть спровокувати викидень, пандемії не існує, а Білл Гейтс не визнає жодної з вакцин від ковіду – такі псевдофакти можна зустріти в інтернеті. В Міністерстві охорони здоров'я України спільно з Stopfake вирішили спростувати брехливі твердження про вакцинацію, які поширюються у соцмережах.

Зокрема, шириться міф про те, що вакциновані можуть передавати вірус через шкіру та викликати викидні, і про це нібито заявив виробник Pfizer. Насправді ж у клінічних випробуваннях Pfizer немає жодних даних про підтверджені випадки викиднів унаслідок контакту зі шкірою вакцинованої людини. У дослідженні йдеться лише про те, що слід повідомляти про випадки, коли вагітна жінка контактувала з досліджуваним препаратом через шкіру або вдихання. Така реєстрація контактів є стандартною міжнародною практикою клінічних випробувань і не свідчить про доведені ризики вакцинації для вагітних жінок.

Вакцинація від коронавірусу, кадр з відео
Вакцинація від коронавірусу, кадр з відео

Дехто також стверджує, що МОЗ не підтвердив дані про епідемію COVID-19. Буцім-то «ані епідемії, ані пандемії, ані карантину немає». Як доказ наводять відповідь на інформаційний запит, у якому йдеться про те, що «за період з 01.03.2020 по 01.08.2021 епідемій на території України не зареєстровано».

Центр громадського здоров’я МОЗ пояснив у коментарі для StopFake, що це - лише особливість використання термінів, адже в нормативно-правових актах використовується не термін «епідемія», а «медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня», тому на запит про надання списку епідемій з документами, які їх встановлюють, була дана саме така відповідь.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Тест на коронавірус. Фото: DW
Тест на коронавірус. Фото: DW
Тест на коронавірус. Фото: DW

Також поширюється фейк про те, що понад 75 спортсменів раптово померли або серйозно захворіли після «генної вакцинації» за останніх 5 місяців. При цьому посилаються на статтю німецького новинарного агентства Report 24. До публікації додається список спортсменів, який нібито доводить їх смерть від зупинки серця.

Проте не існує жодних доказів того, що всі згадані спортсмени були вакциновані від COVID-19, а в списку є і літні тренери, і більш молоді люди, які померли через зупинку серця. Сплеску випадків серцевої зупинки серед спортсменів за «останніх 5 місяців» не було зареєстровано.

коронавірус, скріншот з відео
коронавірус, скріншот з відео

Антивакцинатори стверджують, що філантроп Білл Гейтс визнає неефективність всіх вакцин проти коронавірусу. Насправді ж, як завжди, слова Гейтса було вирвано з інтерв’ю без контексту.

Гейтс не говорив про те, що вакцини проти коронавірусу «неефективні» або «не працюють». Навпаки, він наголосив, що препарати проти COVID-19 допомагають уникнути інфікування вірусом та захистити своє здоров’я. Разом із тим він зауважив, що вакцини не блокують поширення вірусу, а сповільнюють його віральність.

Білл Гейтс, фото: GettyImages
Білл Гейтс, фото: GettyImages

Останній міф стосується нібитоо самогубства німецького лікаря, який «не витримав брехні про вакцинацію» і залишив передсмертного листа з «викриттям» вакцинаторів.

Насправді керівник клініки Хемніца доктор Томас Йєнджес дійсно пішов з життя, проте ніде не підтверджується ні його позиція щодо вакцинації, ні існування листа.

Раніше ми повідомляли, що українці відмовляються "годувати" страхові компанії. На офіційному сайті президента України, посаду якого зараз займає Володимир Зеленський, з'явилася чергова петиція.

Раніше Знай писав, українців покарали за підроблені сертифікати про вакцинацію: світить в'язниця. Поліцейські за тиждень відкрили 145 кримінальних проваджень.

Також Знай повідомляв, зростання мінімалки, обов'язкове щеплення і "ковідна" тисяча: з якими нововведеннями українці входять у грудень.