В Україні провайдери підвищили свої ціни настільки, що це відчули всі користувачі Інтернету. Вже зараз деякі тарифи на 100 Мбіт/с перевищили 200 грн, а на 1 Гбіт/с – 300 грн. І далі вартість буде тільки зростати.

За словами члена правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ) Олександра Арутюняна, який дав своє інтерв'ю виданню UBR.ua, вже в 2022 році тариф на 100 Мбіт/с може коштувати 300 грн.

На різкий стрибок ціни вплинули декілька факторів:

  • логістика;
  • інфляція;
  • зростання зарплат в індустрії.
  • підвищення цін на кабель;
  • підвищення вартості доступу до будинкової інфраструктури;

А провайдери знайшли інші причини для підвищення вартості за свої послуги - зростання мінімальної зарплати, цін на електроенергію і плати за доступ до електромереж.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Керуючий партнер консалтингової компанії E&C Group Анатолій Фроленков вважає, що абонплату за інтернет необхідно прирівнювати з комуналкою, оскільки в сучасних реаліях він перетворився на одну зі стандартних послуг для українців.

Вплив на вартість Інтернет-послуг також впливає той факт, що з українського ринку масово йдуть провайдери, а значить конкуренція знизилася, тому ті, залишилися можуть встановлювати власні тарифи.

"Це сталося через те, що деякі учасники ринку пропонували мало не "шаровий" інтернет. Багато операторів, які демпінгували, продали бізнес або пішли з ринку, так як їх бізнес став нерентабельним", – зазначив експерт.

Але, Анатолій Фроленков переконаний: ціни на тарифи в 100 Мбіт/с не перевищуватимуть 300 грн і стануть нормою для українських споживачів.

"Можна сподіватися, що демпінгові війни середини нульових і десятих років вже закінчилися. І щомісячний рівень абонплати в 10 доларів (269 грн за актуальним курсом) стане загальноприйнятою нормою", – підсумував він.

Нагадаємо, що у дослідників на антарктичній станції "Академік Вернадський" слідом за Інтернетом з'явиться пивоварня: відразу два сорти

Як повідомляв Знай.uа, в додатку "Дія" з'явилися нові функції для сертифікатів: QR-код тепер доступний без Інтернету

Також портал Знай.uа писав, що українцям нагадали ТОП-9 заповідей кібербезпеки - "Твій пароль змінено, дані викрадені"