Стало відомо про те, що відбувається в Україні в цінами на продукти, а також тарифами на комуналку. Жити з кожним днем стає все дорожче, і так по всьому світу.

Про це стало відомо завдяки повідомленню на порталі Мінфіну. В останні кілька місяців слово інфляція звучить все частіше, і ось, наприклад у Великобританії ціни досягли свого максимуму за 10 років - 4,2%, а в США і зовсім стрибнули до 6,2. Там такого не бачили з далекого 1990 року. В Україні при цьому інфляція склала близько 11%.

Ціни на продукти, кадр з відео
Ціни на продукти, кадр з відео

У США ціни на хліб, крупи, борошно і так далі стали вище на 0,9%, тоді як в Україні відразу на 1,8. М'ясо і риба приблизно однаково, 1,4% проти 1,8.

А ось з фруктами і овочами ситуація в Україні трохи інша. Якщо перші стали дешевшими за місяць на 6,6%, то овочі подорожчали на 10%. Підвищення в США склало 0,9%.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

продукти, ринок, фото Pxhere
продукти, ринок, фото Pxhere

Ціни на хліб лише нещодавно почали "приймати" підвищені ціни на зерно. У 2022 році ми будемо спостерігати широкий фронт проникнення саме другорядних інфляційних ефектів до тренду зростання цін. В Україні вага продовольчої компоненти в ІСЦ дуже велика, порівняно з тими ж США: 43% проти 14%.

Ціни на енергію за океаном збільшилися на 2,9%, коли як в Україні тариф навпаки знизився, відразу на 7,4%.

Ціни в США, фото: скріншот
Ціни в США, фото: скріншот

Як видно з таблиці, в останні місяці Динаміка споживчих цін на певні види енергії (газ, електроенергію) навіть сповільнюється.

Ціни в Україні, фото: скріншот
Ціни в Україні, фото: скріншот

"Тому початковий вплив світової продовольчої інфляції на українську споживчу інфляцію вже навіть вщухає (що наочно виражено у швидкому уповільненні динаміки цін на цукор і соняшникову олію, яка ще кілька місяців тому була астрономічною)" - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Нагадаємо, що в Україні подорожчав найважливіший продукт для борщу: на 30 гривень не купиш і півкіло

Раніше повідомлялося, що вiд 30 до 50 тисяч гривень за гектар: де і як українці купують землю після скасування мораторію

Також, новорічний стіл рекордно подорожчає для українців