Українцям розповіли, чи зараховується до стажу період, коли громадянин доглядає за лежачою людиною похилого віку, та чи може це вплинути на розмір пенсії.
Про це повідомляє "Пенсійний кур'єр".

65-річний українець, який є пенсіонером за віком повідомив, що проживає разом з 97 річною хворою мамою. До того ж вона отримує пенсію, як член сім’ї загиблого. Натомість чоловік отримує щомісячну виплату 180 грн по догляду за хворою мамою.
Його цікавить, чи зарахується цей період догляду за лежачою людиною похилого віку до його стажу та як це вплине на розмір його пенсії.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

У "Пенсійному кур'єрі" зазначили, що періоди догляду за хворими людьми похилого віку зараховуються до стажу під час призначення пенсії.

"Згідно з Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" період догляду за особою з інвалідністю I групи зараховується до стажу непрацюючим працездатним особам, які здійснюють такий догляд і отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства", - сказано у повідомленні.

А так, як чоловік є пенсіонером, тобто згідно з законодавством є непрацездатною особою, то період догляду за 97-річною мамою не зараховується до його страхового стажу і відповідно не впливає на розмір пенсії.

Нагадаємо, пенсія для студентів: українцям розповіли, кому і скільки "впишуть" стажу за ходіння на пари

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Також Знай писав, 50% до субсидії, пенсії в 4 тисячі: Марина Лазебна підказала, в чиїх гаманцях побільшає грошей до кінця року

Раніше Знай повідомляв, скільки відклав - так і живеш: українцям в деталях розповіли про нову систему накопичувальної пенсії - старт вже у 2022