Для всіх українців, які планують виходити на пенсію, з'явилися важливі новини. Фахівці з видання "Пенсійний кур'єр" в постійній рубриці "Питання і відповідь" розповіли, чи покладено додатковий стаж випадку набуття освіти у виші.

Про це стало відомо завдяки новій публікації видання "Пенсійного кур'єра" в мережі Facebook.

Пенсійний фонд, кадр з відео
Пенсійний фонд, кадр з відео

Питання: Я навчався в державному виші "Київський політехнічний інститут" з 1990 по 1996 рік. Чи буде включено цей період до мого стажу для призначення пенсії?

Відповідь: Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що до страхового стажу зараховуються періоди, за які було сплачено страхові внески, та періоди трудової діяльності до 01.01.2004, які зараховуються до трудового стажу. Водночас до страхового стажу прирівнюють весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зокрема, період навчання у вищих навчальних закладах до 01.01.2004 зараховується до страхового стажу для призначення пенсії лише за умови, що таке навчання відбувалося за очною формою. Навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, виданими на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Після 01.01.2004 періоди навчання в училищах, вищих, середніх та інших навчальних закладах до страхового стажу не зараховуються, оскільки учні та студенти не є застрахованими особами.

Студенти, кадр з відео
Студенти, кадр з відео

Тобто якщо в 1990-х роках ви навчалися на денній формі, про що є відповідний запис у вашій трудовій книжці, дипломах, цей період буде зараховано до вашого страхового стажу.

Пенсійний кур'єр, скріншот: Facebook
Пенсійний кур'єр, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, "12 років прикутий до ліжка": жінка залишилася удвох з хворим татом і без копійки, як відреагували в ПФУ на її прохання про допомогу.

Як повідомляв Знай.uа, замість кубометрів - кіловат-година: як нова система обліку газу вплине на оплату.

Знай.uа писав, "Доглядаю за літньою мамою...": відповідальним українцям розповіли про додатковий стаж і надбавку до пенсії.