Відомо, що в Україні частка населення старше 65 років становить майже 16% активного населення і вона постійно зростає. Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає, що це дуже небезпечні цифри. Нещодавно Марченко для одного з українських видань розповів, чому за таких умов необхідно запроваджувати накопичувальну пенсійну систему, і як вона функціонуватиме.

Про це стало відомо завдяки новій публікації на економічному порталі Minfin, де експерти роз'яснили простою мовою ключові тези з відповідей міністра.

Сергій Марченко, Денис Шмигаль - фото з Фейсбук
Сергій Марченко, Денис Шмигаль - фото з Фейсбук

Основна причина, чому необхідна зміна пенсійної системи - це світовий демографічний тренд. Рівень народжуваності знижується, покоління "бебі-бумерів" йде на пенсію, одночасно збільшується тривалість життя.

В Україні зараз 11 млн пенсіонерів, а осіб, які сплачують єдиний соціальний внесок, — всього 9,7 млн. У найближчому майбутньому на одного працівника припадатиме все більше пенсіонерів. Ситуація магічним чином не покращиться. Це питання потребує серйозної суспільної дискусії, яку ми активізували.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Пенсыонер, скриншот youtube Перший Кабельний
Пенсыонер, скриншот youtube Перший Кабельний

Раніше світ жив за пенсійною моделлю defined benefit, коли розмір пенсії визначався за формулою і залежав від рівня зарплати і стажу. Забезпечення цих виплат відбувалося завдяки внескам, сплаченим працездатними особами.

Зараз прийшов час змінити підхід і паралельно впроваджувати нову для українців систему defined contribution, за якою після виходу на пенсію людина отримуватиме стільки, скільки змогла відкласти за час трудової діяльності.

Спільними зусиллями Мінфіну, Мінсоцполітики, профільного Комітету Верховної Ради та регуляторів було напрацьовано законопроєкти, що передбачають запровадження обов'язкового накопичувального рівня пенсійного забезпечення.

Щоб сформувати довіру до системи, спочатку передбачається більш активна роль держави, а на наступних етапах учасники самі обиратимуть пенсійні фонди.

Пенсії, скріншот: YouTube
Пенсії, скріншот: YouTube

"Дорожня карта" розвитку системи пенсійних накопичень передбачає два етапи:

1. Введення другого рівня. Уряд розробляє єдиний соціальний реєстр, який буде центром надійного зберігання даних про пенсійні накопичення незалежно від того, в якій установі людина накопичуватиме собі на пенсію.

2. Розвиток добровільних пенсійних накопичень. Наразі триває дискусія щодо кола учасників обов'язкового накопичувального рівня та джерел фінансування.

Учасникам, віднесеним до накопичувальної системи, пропонується сплачувати наступні внески: 1% від зарплати — у 2023 році, 1,5% — у 2024 році, 2% — у 2025 році. Таке фінансування відбуватиметься шляхом відповідного перерозподілу через ЄСВ для осіб, які беруть участь у новій системі.

Раніше повідомляли, пенсія для студентів: українцям розповіли, кому і скільки "впишуть" стажу за ходіння на пари.

Як повідомляв Знай.uа, мрії збуваються: керівник "Укрпошти" Ігор Смілянський купив банк.

Знай.uа писав, прийшли з табуретками: голодні пенсіонери атакували смітник заради продуктів.