На Івано-Франківщині почали прокладати експериментальну дорогу з вугілля. Унікальність полягає в тому, що для її будівництва використовують золошлаки — відходи вугільних теплостанцій. Скільки коштуватиме будівництво такої дороги, дізнавалися журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Перед вугледобувними країнами постійно постає проблема утилізації золошлакових відходів. В Україні щорічно утворюється близько 7,5 млн тонн золошлаків. Міністерство інфраструктури не один рік розглядає ідею будівництва автошляхів саме із вугільних відходів. До прикладу, країни ЄС активно використовують цю технологію, а для України дотепер це перший досвід.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

На 900 м експериментальної дороги пішло 300 тонн золи, а бюджет склав 22 мільйони гривень. Фахівці запевняють, що використання золи значно здешевлює вартість дорожнього покриття, адже левова частка витрат йде на виготовлення матеріалів та їх доставку.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Одразу після завершення робіт на Прикарпатті фахівці візьмуться за тестування дороги. В залежності від результату, мова йтиме про будівництво автошляхів з вугілля по всій країні.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї