В чому полягає справжня причина закриття?

Другий рік поспіль українські школярі, а разом з ними – і їхні батьки, опиняються "в заручниках" карантинного режиму роботи навчальних закладів. І найбільше під час переведення на дистанційне навчання страждають початкові класів. Для тисяч батьків це – справжнє "пекло", оскільки бабусі та старші брати-сестри, які можуть посидіти з дитиною впродовж робочого дня, є далеко не у всіх. Тож батьки вимушені витрачати по 500–800 грн на день, забезпечуючи "дорослу компанію" для своїх дітей – саме стільки сьогодні коштує 8 годин роботи няні для наймолодших школярів. І, схоже, терпінню українців вже приходить кінець. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Робота шкіл під час карантину, кадр з відео
Робота шкіл під час карантину, кадр з відео

Десятки тисяч на няню і "спущена" відпустка

Шкільний карантин та "дистанційка" – це єдині два поняття, якими встиг позначитися новий навчальний рік.

"Куди подіти дітей молодшої школи, якщо батьки працюють, а бабусь та старших братів-сестер просто немає?! Прилаштувати дитину у безпечне місце на тиждень – це одне, а на 2 чи більше – зовсім інша справа. Існує варіант дитячих таборів, але: по-перше, в пандемію вони теж не працюють, а по-друге – дуже дорогі у Києві. Переконана, що, йдучи на черговий крок зачинення шкіл, Уряд та місцева влада повинні були б про це подумати", - ділиться з нами 34-річна киянка Світлана Ларулько.

Школа, скріншот: YouTube
Школа, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

А цей же рік завдав значного удару по кишені батьків, власне так і не розпочавшись. І знов-таки, стосується це саме родин із наймолодшими школярами.

"Свою відпустку ми з чоловіком по черзі вже витратили на сидіння із сином. Хоча хотіли приберегти на весну і поїхати родиною відпочити на морі… І ще близько 14 тис грн пішло на послуги няні – саме стільки коштувало нам 3 тижні сидіння з 7-річним Тимофієм. У 700 грн обходились 8 годин на день", - розповідає Знай.ua Світлана Ларулько.

І, правда, столичні розцінки батьків не балують: 1 година роботи няні обійдеться у 100 – 110 грн.

Скріншот
Скріншот

В інших областях ціни не набагато нижчі. Скажімо, в Полтавській, Харківській чи Запорізькій година сидіння з дитиною коштуватиме, в середньому, 60-80 грн.

Українські діти залишилися без шкільних занять, скріншот: YouTube
Українські діти залишилися без шкільних занять, скріншот: YouTube

Із проханням перевести хоча б початкові класи на звичайну форму навчання українці звертаються і в петиціях до президента Володимира Зеленського.

"Прошу придумати закон для впливу на місцеву владу, такий щоб забороняв переводити початкові класи на дистанційне навчання. Зрозумійте, що двох дітей (1 і 2 клас) самих вдома не залишиш. А працювати треба. 5-9 класи це вже інша справа таких дітей можна залишити", - пише автор петиції № 22/125262 "Дистанційне навчання в початковій школі" Андрій Сало.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Вчителі вакциновані, але економлять на опаленні: що говорять нардепи?

Разом з тим, на чисельну кількість обурень керівництва шкіл з різних регіонів України з приводу вимушено закритих шкіл звернули увагу і у Верховній Раді.

"Хочу звернути увагу на скарги багатьох директорів шкіл на те, що вони виконують Постанову Кабміну про те, що 100 % колективу має бути вакциновано, щоб перейти до звичного режиму роботи. Натомість ми бачимо, що колективи не повертаються – ми говорили про це і з прем'єр-міністром", - зазначила в ході сьогоднішньої Погоджувальної ради заступниця Голови Парламенту Олена Кондратюк.

Школа, скріншот: Youtube
Школа, скріншот: Youtube

Як виявилося, причина "замків" на дверях полягає в іншому.

"А пов'язано це з тим, що багато місцевих рад починають економити на опаленні, на решті якихось умов – і діти не можуть повернутися до нормального навчання. Я вважаю, що кращої антиреклами для вакцинації зараз важко і придумати – відповідальність місцевих рад полягає в тому, щоб навпаки налагодити роботу закладів на містах, аби діти повернулися до навчання. А батьки мають отримати можливість працювати", - підкреслює Олена Кондратюк.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Із відповідним зверненням сьогодні, 15 листопада, заступниця Голови Верховної Ради звернулася до МОН і профільного Комітету Парламенту з вимогою промоніторити подібні випадки і вирішити ці питання.

Назрівають протести: "за" – все більше батьків

Оскільки Міністерство освіти та науки тільки зараз отримало відповідне доручення, в реальному житті на налагодження ситуації може піти не один тиждень.

Та, судячи із гострих настроїв, що наразі панують у соцмережах та освітянських групах, батьки вже знаходяться на межі зриву.

Мітинг - фото Знай.ua
Мітинг - фото Знай.ua

"Батькам куди дітей подіти, коли їм потрібно на роботу? Для початку цю роботу добре оплачувану звичайно ж треба знайти (Херсон), щоб перекрити космічні ціни на комуналку та продукти. А ось її у сфері обслуговування зараз дуже легко втратити через локдаун, оскільки багато дрібних підприємців просто "заморозять" свій бізнес. І що потім?", - пише Illia Demydenko.

А, скажімо, учасники групи у Фейсбуці "Нова українська школа (НУШ)" зазначають, що цю проблему вдасться вирішити лише масовими протестами.

"Доки обурення будуть тільки тут, нічого не зміниться, весь світ протестує. А ми сидимо, держава не турбує проблеми батьків. Як працювати, яку освіту та знання отримають наші діти, якщо з першого класу дистанційне навчання", - наголошує Наталія Сучкова.

Мітинг - фото Знай.ua
Мітинг - фото Знай.ua

Тож про подальше розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, як оформити субсидію в умовах "карантинної блокади": подача документів і строки розгляду заявки.