Найкритичніша ситуація – із лікарнями і школами

Попри заяву прем'єр-міністра про те, що тарифи на газ для населення в цьому опалювальному сезоні залишаться незмінними і ціна на весь рік складатиме менше 8 грн за кубометр, від українців надходить шквал скарг на космічні платіжки. Тарифи у різних областях різняться майже на 8 грн за 1 м³ і доходять до 13,5 - 14,9 грн/м³. Куди можна звертатися, у разі шаленої "накрутки" місцевих приватних підприємств-постачальників, з'ясовували Знай.ua.

дитсадок, скріншот з відео
дитсадок, скріншот з відео

Всього 1 держструктура – які шанси на "перемогу"?

Як відзначають експерти, сьогодні в Україні існує всього одна держструктура, яка може "приструнити" приватних постачальників і допомогти споживачу добитися комунальної справедливості. Втім, і тут існує чимало перешкод.

"Мешканці як багатоквартирних, так і приватних будинків, можуть звертатися до Держпродспоживслужби. Але процедура проходження самого процесу подачі заявки і її відправки настільки складний і незрозумілий, що скористатися їхньою допомогою дуже складно", - повідомляє Знай.ua експерт з питань ЖКГ, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Тож, на практиці виходить, що ця help-процедура фактично є, але скористатися нею виходить далеко не у всіх. І прикладом є статистика.

"В минулому році до Держпродспоживслужби по Києву було подано всього 600 скарг на якість комунальних послуг – у той час, як на 1551 за місяць надходять десятки тисяч скарг. А якщо брати, в цілому, по Україні – то всього близько 4 тисяч заявок. Тому фактично українці не захищені у випадку якихось дій монополістів", - зазначає Олег Попенко.

Олег Попенко
Олег Попенко

Українці у розпачі: лікарні і дитсадки – "крижаніють"

Котрий тиждень поспіль в соцмережах не припиняється потік обурень на шалені суми, які прийшли у жовтневих квитанціях.

Тарифи, газ - скріншот
Тарифи, газ - скріншот

"За останні 7 років тариф виріс більш, ніж в 6,5 разів. Якщо у 2014 році ціна гігакалорії тепла у Києві становила 253 грн – зараз же тариф становить 1654 грн. Якщо говорити про вартість гігакалорій, то цього року вона складатиме понад 3000 грн для шкіл, лікарень і дитсадків", - підкреслює голова Спілки споживачів комунальних послуг.

Олег Попенко
Олег Попенко

Найкритичніша ситуація склалася із закладами, які якнайбільше потребують безперебійної подачі тепла.

Десятки шкіл, лікарень і дитсадків у різних регіонах країни з приходом похолодання вимушені працювати у крижаних приміщеннях. Працівники цих установ масово скаржаться на захмарні тарифи, які їм сьогодні пропонують.

"Для теплокомуненерго, які будуть опалювати соціальну сферу, вартість буде 16,4 грн. А по факту, якщо говорити про те, що закладено у собівартості, то це близько 5-6 грн. Тобто, вони вимушені будуть переплачувати в 3 рази більше. Тому дитсадки і школи будуть благополучно відправлені на довгі канікули", - наголошує експерт з питань ЖКГ Олег Попенко.

карантин у школі, навчання, діти / / фото Getty Images
карантин у школі, навчання, діти / / фото Getty Images

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.