Були "урізані" імена відомих діячів: Ліна Костенко, гетьман Іван Мазепа і поета-діяча українського руху опору "шістдесятництва" Іван Світличний

Остання новина МОН про результати конкурсу на посаду керівника однієї з важливих структур Міністерства викликала справжній "вибух" серед українців. Очолити Директорат дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти може соратник одіозного ексміністра Дмитра Табачника – Олег Єресько. Період його роботи у "кріслі" директора Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН, звідки чиновника звільнили у 2014 році після подій Євромайдану, відзначився низкою скандалів – від "вирізання" культових всесвітньо відомих фактів з підручників Історії України до "спотворення" програм ЗНО. Ця новина миттєво здійняла шалену хвилю обурень – як у суспільстві, так і серед парламентарів. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Сергій Шкарлет - фото МОН України
Сергій Шкарлет - фото МОН України

Гальмування реформ і "спотворення" підручників: нардепи попередили про низку загроз

Про "брутальне" втручання Олега Єреська, який одночасно очолював Конкурсну комісію з відбору підручників за часів Уряду Азарова, у програму ЗНО неодноразово заявляли депутати ВРУ VII скликання – додаючи, що сам він сповнений "хворобливою ненавистю до українців".

Та, схоже, розбіжності і наростання конфлікту між представниками Парламенту і "освітнім" Міністерством можуть виникнути знову. Свою чітку позицію щодо нинішніх подій вже висловили у профільному Комітеті Верховної Ради.

"Це дуже важливий Директорат в Міністерстві освіти і науки, оскільки він охоплює усю дошкільну, шкільну, позашкільну та інклюзивну освіту. Очевидно, що це призначення принесе гальмування важливих освітніх реформ – Олег Єресько як раз відомий своїм нівелюванням реформ середньої освіти. Під загрозою опиниться і такий надважливий напрямок, як якість ЗНО", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Як підкреслює нардеп, працюючи за часів Табачника, він "урізав" програми ЗНО з історії України, прибрав поняття "національна ідея" та згадки про історичні постаті, які боролися за незалежність України.

"Серед інших його "заслуг": нашвидкуруч зліплені шкільні програми, скандал з неякісними шкільними підручниками, положення про конкурс підручників, яке відкрило купу можливостей для нечесної конкуренції. Чи повинна така людина працювати на керівній посаді в Міністерстві? Моя позиція категорична – ні. Але зважаючи на те, що чинний міністр освіти є людиною Табачника, таких призначень варто було очікувати", - наголошує Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук
Наталія Піпа - фото з Фейсбук

Серед яскравих прикладів – "зникнення" не лише видатних діячів, а й надважливих історичних подій. Зокрема:

  • У розділі про Українські землі ХVІ-ХVІІІ ст. зі списку головних "випав" перебіг подій національно-визвольної боротьби гетьмана Івана Мазепи.
  • У розділі "Україна в боротьбі за збереження державної незалежності (1918–1920 рр.)" були "викреслені" Дмитро Вітовський – полковник Легіону Українських Січових Стрільців, а також генерал-хорунжого армії УНР Юрія Тютюнника.
  • У розділі 28 не стало цілої низки відомих особистостей. Серед них: Костенко, Сверстюк, Лук’яненко, Дзюба, Світличний і Горська – а їхні місце зайняли Борис Патон, Валентин Глушко і Олег Антонов.

Гетьман Іван Мазепа
Гетьман Іван Мазепа

"Корупційна" перевірка і шквал протестів: "Не допустити!"

Проте, говорити про 100%-ве офіційне призначення скандально відомого Олега Єреська на посаду Гендиректора директорату ще зарано.

"Загальна процедура, врегульована Положенням про конкурс, передбачає ще один не менш важливий "тест-драйв" для його переможця.

"Рішення про призначення приймається після проведення співбесіди з кандидатом та підписання з ним контракту про проходження державної служби (у разі укладання). Положення про конкурс передбачає, що співбесіда – це частиною конкурсу. Другою невід'ємною ще має бути спецперевірка, передбачена законодавством у сфері запобігання корупції", - розповідає Знай.ua народний депутат України Наталія Піпа.

Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)
Нью-Гемпшир - фото з Фейсбук (Наталія Піпа)

Вона передбачає детальне "сканування" за низкою критеріїв:

-на відсутність кримінального минулого, корупції, судимості;

-перевірку декларації;

-чи не перебуває на обліку в психоневрологічних або наркологічних закладах охорони здоров’я;

-перевірка диплома про освіту та ін.

Олег Єресько - фото з Фейсбук
Олег Єресько - фото з Фейсбук

А це означає, що до винесення вирішального "так" чи "ні" у питанні призначення Олега Єреська залишається ще близько 1 місяця.

"Ця спецперевірка може тривати до 25 календарних днів – тобто, це може бути як 3 дні, так і 25. Ми вже готуємося до того, що захищати якість освіти буде значно важче – але ми однозначно будемо відстоювати освітні реформи. Адже ми, навпаки, боремося за кожну з них та працюємо над тим, щоб якісні реформи були повністю впроваджені і ефективно працювали", - підкреслює секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Школа. Фото: ZN.ua
Школа. Фото: ZN.ua
Школа. Фото: ZN.ua

Остаточне рішення щодо кандидата приймається не пізніше 5 календарних днів з дня надходження результатів даної перевірки.

Тим часом, шквал протестів серед українців зростає шаленими темпами.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

"Це жах, не можна цього перевертня допустити до керівництва департаментом, та й, взагалі, в Міністерстві освіти працювати!", - обурюється автор одного з коментарів Бек Дара.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

А вирішальною "крапкою" у цьому питанні стане Наказ міністра освіти і науки. Адже ст. 31 Закону України про державну службу передбачає, що остаточне рішення має виносити саме керівник відповідної держслужби.

Сергій Шкарлет - фото МОН України
Сергій Шкарлет - фото МОН України

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що скандальну Галину Третьякову за хамство можуть позбавити депутатського мандату.