Знай.ua дізналися цікаві подробиці

Новина про утворене Дмитром Разумковим депутатське об'єднання "Розумна політика" стала найобговорюванішою цього тижня. Чимало прихильників відкликаного 7 жовтня ексспікера ВРУ дивуються, чому він розпочав свій новий шлях не зі створення власної партії, а обмежився значно нижчим за повноваженнями міжфракційним об'єднанням. Експерти ж, навпаки, стверджують, що обрана ним тактика має низку прихованих плюсів. Та, як виявилося, не обійшлося і без перешкод – і виникнути вони можуть вже на етапі набуття об'єднанням Разумкова офіційного статусу. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Плюси" тактики і шанси на виборах

Цей крок колишнього спікера Верховної Ради експерти називають "стартом" власної політичної кар'єри.

"Очевидно, що метою створення Дмитром Разумковим такого об'єднання є реалізація кількох завдань. Це – субʼєктивізація себе як політика національного масштабу, розкрутка бренду "Розумної політики" та згодом переформування МФДО в партійний проект на майбутніх парламентських виборах. А також дещо дестабілізувати, розхитати монобільшість та полоскотати нерви ОП", - політолог Максим Джигун.

Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото ВРУ
Дмитро Разумков, Верховна Рада - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Про те, що дана ініціатива Разумкова є раннім початком власної політичної гри, стверджує і політичний експерт Дмитро Воронков. Відмічаючи цікаву тактику, яку обрав 38-річний ексочільник Парламенту.

"Головний плюс – це не амбітне, а стратегічне мислення і витримка. Разумков не поспішає створювати власну партію, а почав "тест-драйв" з міжфракційного об'єднання, що набагато дешевше. Та, при цьому, має серйознішу електоральну вагу у порівнянні з партією з нульового етапу – кожен зі складу об'єднання вже має власне напрацьоване "поле". Саме на цьому фундаменті згодом буде сенс створювати власний політичний проект", - пояснює Дмитро Воронков.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

До того ж заявлений нині перелік нардепів, що увійшли до складу "Розумної політики", невдовзі може значно розширитися.

"Це – тривожний дзвіночок від Разумкова до Банкової, яким він ніби нагадує президенту, що його монобільшість "протікає". Ще місяць тому медіа писали, що Разумкову доведеться ламати голову, щоб нашкребти хоча б 17 нардепів для створення власної групи – саме стільки нараховувала найменша фракція на момент першого засідання. А сьогодні він формує МФДО із 25 депутатами: 21 з них – представники монобільшості, і цей перелік має потенціал до розширення", - зазначає політичний консультант Максим Джигун.

Максим Джигун - фото з Фейсбук
Максим Джигун - фото з Фейсбук

Повноваження об'єднання і "хід конем" від Тимошенко

Що ж стосується функціонального статусу міжфракційних депутатських об'єднань, в цілому, то він значно скромніший, ніж у політичних сил Парламенту.

" МФДО не мають прав депутатської фракції чи групи. Народні депутати можуть добровільно об'єднуватися у міжфракційні депутатські об'єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом Верховної Ради України", - йдеться в статті "Міжфракційне депутатське об'єднання" Закону України "Про Регламент ВРУ".

Кожен депутат може бути членом одразу кількох таких МДО.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Яскраві тому приклади можна знайти навіть в рядах парламентарів, що увійшли до складу "Розумної політики". Одним із них є голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Оксана Дмитрієва.

"Я є членом більш ніж 10 депутатських об'єднань – якщо є спільні цілі та бачення, потрібно об'єднуватися. Оскільки командою однодумців робити зміни набагато легше. Мої цілі співпадають з цілями об'єднання "Розумна політика". Тому рада бути частиною команди однодумців, які залишились людьми, попри випробування під назвою "політика"", - зазначає член Виконавчого комітету Національної парламентської групи в Міжпарламентському Союзі Оксана Дмитрієва.

Оксана Дмитрієва, фото: Facebook
Оксана Дмитрієва, фото: Facebook

На фоні абсолютної більшості членів об'єднання Разумкова зі "Слуги Народу" контрастно виділяються одинокі прізвища позафракційників та представників "Батьківщини". І експерти вбачають у цьому можливий "хід конем".

"Цілком можливо, що це – кількаходівка Тимошенко з метою торгів із Банковою. Вона чудово розуміє, що монобільшість вже понад рік існує виключно на папері і більшість рішень, серед яких і критично важливі для президента, приймаються за допомоги інших фракцій і груп – зокрема, і "Батьківщини". Тому підігрівання опозиційного до влади Разумкова – це меседж Зеленському, щоб він відчув у "Батьківщині" впливову силу, з якою варто рахуватися", - наголошує політолог Максим Джигун.

Юлія Тимошенко, фото: Instagram
Юлія Тимошенко, фото: Instagram

За словами експерта, події, що наразі відбуваються у Верховній Раді, серйозно підіймають ставки і скоро покажуть, хто є хто в українській політиці.

Статус "неофіційний": вердикт – за Парламентом

Завершальним же етапом офіційної процедури "посвяти" новоствореного депутатського об'єднання має стати офіційна заява спікера Верховної Ради.

Як відзначив Дмитро Разумков у своєму пості на Фейсбуці, власне звернення ексочільник ВРУ передав керівництву Парламенту ще кілька днів тому – про створення об'єднання "Розумна політика" головуючий має офіційно оголосити на наступному пленарному тижні.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Про такий порядок йдеться і в положеннях Закону України "Про Регламент ВРУ".

"Про створення міжфракційного депутатського об'єднання оголошує головуючий на пленарному засіданні за письмовим повідомленням керівника такого об'єднання", - зазначено у статті 60-1.

Скріншот
Скріншот

Та, на думку експертів, на цьому етапі можуть виникнути непередбачені перешкоди.

"Наразі цікавить реакція Парламенту, на розгляді якого знаходиться звернення про створення МФДО. Як і реакція особисто президента – думаю, в ОП вже давно усвідомлюють загрозу політичної конкуренції, що назріває. Тому не виключаю того, що ми побачимо якісь "палиці в колеса" з боку Парламенту", - відзначає політичний експерт Дмитро Воронков.

Руслан Стефанчук - фото ВРУ
Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.