Для багатьох українців з'явилися важливі новини щодо інфляції в країні. Державна служба статистки відзвітувала щодо "індексу цін". Так, у жовтні 2021 року промислова інфляція, порівняно з жовтнем 2020 року, зросла до 57,2%. Промислова інфляція (або індекс цін виробників) - це зростання цін на сировину та енергоресурси, які промислові підприємства використовують при виробництві готової продукції.

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Державної служби статистики України в мережі Facebook.

Публікація Держстату, скріншот: Facebook
Публікація Держстату, скріншот: Facebook

Тобто це показник зміни цін у часі в промисловому виробництві. Наприклад, для підприємства подорожчали газ, електроенергія, Паливно-мастильні матеріали та сировина для виробництва готової продукції, а ще довелося підняти зарплату, щоб працівники не поїхали до Польщі.

Ринок, фото: Знай.ua
Ринок, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Далі це подорожчання буде закладено в кінцеву вартість продукції товарів (або послуг), наприклад в ціну сиру, йогуртів, кефіру тощо. Таким чином, з певним тимчасовим лагом, промислова інфляція дійде до споживчої інфляції, яка відображає зростання цін на продукти споживання. Тобто це означає зростання цін товарів на полицях.

Ринок, фото: скріншот з відео
Ринок, фото: скріншот з відео

Якийсь час, якщо на ринку присутня конкуренція, виробники намагатимуться стримувати зростання цін за рахунок власної маржі, але піднімати ціни на продукцію вони все ж будуть змушені. Це відбудеться не одночасно, виробники поступово піднімають ціни, адже в конкретній галузі своя питома вага енергоресурсів і сировини в собівартості товарів і послуг. У деяких ми вже це спостерігаємо.

Інфляція, фото з вільних джерел
Інфляція, фото з вільних джерел

Так за даними Державної служби статистики, у жовтні цього року порівняно з аналогічним періодом 2020 року, індекс цін виробників (промислова інфляція) у добувній промисловості зріс на 53%. У переробній промисловості зростання - на рівні 30%, а в енергосекторі (виробництво і постачання електроенергії і газу) аж на 147%.

Індекс цін 2021, дані Держстату
Індекс цін 2021, дані Держстату

Раніше повідомляли, у Мінсоцполітики пообіцяли індексацію пенсій для всіх у 2022 році: Марина Лазебна назвала одну умову.

Як повідомляв Знай.uа, в Україні зросте мінімальна зарплата: Верховна Рада прийняла Держбюджет на 2022 рік у першому читанні.

Знай.uа писав, у Нацбанку заявили, що тарифи на електроенергію зростатимуть з кожним роком на 20-25%.