Із запуском системи автоматичної фіксації правопорушень, тобто камер на дорозі, штрафів у водіїв авто значно побільшало. Штраф важливо вчасно сплатити: якщо зробити це протягом 10 днів після оформлення, можна віддати лише половину від необхідної суми. Якщо ж більше 15 днів не сплачувати, сума подвоїться.

Як дізнатися про те, що ви щось порушили, і погасити штрафи вчасно, розбиралися журналісти BIHUS info.

Отримати інформацію про штраф часто виходить не одразу після того, як відбулося правопорушення, до того ж виписувати їх мають право різні служби. За непристебнутий ремінь чи брудний номер штрафує патрульна поліція, за порушення швидкості і їзду по громадській смузі – патрульна поліція і камери фотофіксації, за неправильну парковку – поліція і міські інспектори.

"Фіксується правопорушення автоматично комплексом, потім метадані надходять до системи, далі розподіляються між поліцейськими в хаотичному порядку, і вже виноситься постанова", - розповідає Олексій Білошпицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

Олексій Білошпицький, скриншот youtube BIHUS info
Олексій Білошпицький, скриншот youtube BIHUS info

Щоб повідомити про штраф поліція чекає 10 днів, а потім висилає лист на адресу реєстрації водія.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Дізнатися про штраф можна у наступних державних застосунках: сервіс перевірки автопорушень на офіційному сайті МВС, електронний кабінет водія, «Дія» і «Штрафи ПДР». Є також і приватні сервіси, зокрема від банків. Київські інспектори, які лишають паперове повідомлення про штрафи на лобовому склі, пропонують перевірити ще додаток «Київ цифровий».

Немає якогось одного додатку, в якому гарантовано буде все, краще поставити побільше різних, бо дані в них не завжди однаково повні, крім того, застосунки потрібно регулярно оновлювати і дати дозвіл на сповіщення.

Система поки що працює не так бездоганно: штрафи з камер відображаються у додатках, а решта можуть якийсь час не вноситися до системи.

Поліцейський, скриншот youtube BIHUS info
Поліцейський, скриншот youtube BIHUS info

Водії, з якими поговорили журналісти, розказали, що сервіси відображають тільки частину штрафів, кожен додаток – свої, і все одно перелік виходить не повний.

"У нас понад 60%, а в деяких підрозділах навіть 80% винесення електронних постанов, тобто все відбувається безпосередньо за допомогою планшетного пристрою, все одразу заповнюється у базі, всі дані одразу потрапляють до бази", - пояснює Олексій Білошпицький.

Отже, від 20% до 40% штрафів до електронної бази вносяться пізніше, наприклад, якщо немає зв’язку або технічної можливості виписати електронну постанову.

Неоплачені штрафи стягуються примусово, штраф подвоюється, кошти на суму боргу арештовуються на рахунку. Тут потрібно бути уважними з реквізитами і завжди чітко прописувати призначення платежу. А після – переконатись, що штраф зафіксовано у додатках, як оплачений. Якщо у додатку не відображається сплата штрафу, варто сповістити про це орган, який накладав штраф. І краще не тягнути до делайну, бо поліція може не побачити платіж вчасно і передати його виконавчій службі, яка стягне штраф повторно.

Знай.ua нагадує: "Євробляхи" їдуть додому: водіям назвали крайній термін розмитнення, суму штрафу та розмір пільг

Як раніше повідомляв Знай.ua: Додаток і портал "Дія" зупиняють: українцям радять не забути про сертифікат

Також Знай.ua писав: Сертифікат-фальсифікат: чиновники порахували, скільки підроблених документів про вакцинацію "гуляє" Києвом