Народжуваність в Україні падає, а тривалість життя – збільшується. Це означає, що в майбутньому кількість пенсіонерів зростатиме, а число працівників, завдяки яким наповнюється Пенсійний фонд, зменшуватиметься. Саме тому в Україні хочуть впровадити накопичувальну пенсію.

Міністерство фінансів вже презентувало проєкт другого рівня пенсійної системи, який передбачає відрахування внесків у розмірі 1% від зарплати на особистий накопичувальний рахунок.
Варто зазначити, що у накопичувальному рівні пенсійної системи з 2023 року почнуть брати участь громадяни, яким буде менше 55 років. У Мінсоцполітики зазначили, що це близько 8 мільйонів осіб. Для тих, кому на момент запуску накопичувального рівня буде 55 років і більше, пенсійна система ніяк не зміниться.

накопичувальна пенсія
накопичувальна пенсія / фото з вільних джерел


Через те, що внески до накопичувального фонду, як і до солідарного, за людину сплачує роботодавець, то реформа стосуватиметься перш за все офіційно працевлаштованих осіб. Однак до неї зможуть добровільно долучитися і ФОПи та самозайняті особи.


Розмір внесків до накопичувального рівня у перший рік його функціонування складе 1% від заробітної плати. Джерелом його сплати буде 22% ЄСВ, який зменшать на відповідну суму. Тобто запровадження другого рівня пенсійної системи не має створити додаткового податкового навантаження ні на роботодавців, ні на працівників.

Згодом розмір відрахувань до накопичувального пенсійного фонду поступово збільшуватимуться. Варто зазначити, що у 2024 році він складе вже 1,5%, а з 2025 року – 2%. До того ж кожен громадян зможе добровільно перераховувати гроші на свій накопичувальний пенсійний рахунок. Зі сторони держави такі дії заохочуватимуться й будуть подвоюватися.

Нагадаємо, в Україні зросли суми аліментів, але за такі гроші дитину все одно не прогодуєш. Сума аліментів прямо пов'язана з прожитковим мінімумом, який з 1 грудня 2021 складе 2 393 гривні

Раніше Знай писав, українці зможуть оформляти всі види соціальної допомоги не виходячи з дому: як отримати потрібний документ за 1 день.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще