В Україні заробітна плата продовжує зростати, проте не настільки щоб кардинально поліпшити добробут населення. Понад 90% витрат українці спрямовують на споживання, з яких 50% — на покупку продуктів і тільки 5% — на заощадження.

Про це розповів голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Середня заробітна плата штатних співробітників в Україні у вересні зросла на 1,7% — до 14,2 тис.грн. Зараз середня заробітна плата в Україні становить 13,6 тис.грн, що на 21,5% вище, ніж за відповідний період минулого року.

зарплата, скріншот з відео
зарплата, скріншот з відео

Найвищий рівень заробітних плат традиційно характеризує сфери авіаційного транспорту, інформації та телекомунікацій, а також фінансової та страхової діяльності. Найнижчий рівень оплати праці спостерігається у поштовій та кур'єрській діяльності, у сферах тимчасового розміщення та харчування, а також — у сфері охорони здоров'я.

Слід зазначити, що згідно з вибірковим дослідженням витрат домогосподарств, проведеним Держстатом у II кварталі 2021 року, понад 90% витрат населення України спрямовується на споживання, у тому числі понад 50% — на споживання продовольчих товарів. На заощадження спрямовується менше 5%.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

"Це свідчить про низький рівень доходів громадян, що обмежує їх можливості створювати заощадження, які, в свою чергу, можуть виступити джерелом ресурсів для інвестиційного розвитку України", — розповів Богдан Данилишин.

Великі інвестиції у велике будівництво

Інвестиції з боку держави на сьогоднішній день стимулюють виробничу активність в країні. Виробництво будівельної продукції у вересні 2021 року збільшилося на 1,6%, в порівнянні з серпнем і на 10,1%, в порівнянні з вереснем 2020.

Саме реалізація державного проекту "Велике будівництво " сприяла збільшенню обсягів будівництва транспортної інфраструктури, частка якого становить майже третину від загального обсягу будівництва в січні-вересні 2021 року.

"Саме збільшення закупівельних цін і вартості послуг підрядників зумовило найбільшу стриманість підприємств у сфері будівництва в оцінці перспектив своєї діяльності. Факторами, які визначали погіршення бізнесом оцінок перспектив власної ділової активності, були зростання цін на нафту і газ, уповільнення зростання світової економіки через зростання захворюваності і посилення карантинних заходів", - підсумував він.

Нагадавши, українцям розповіли, хто отримує в місяць $1000, а хто змушений виживати на копійки: аналіз від експерта

Також Знай писав, работи навалом-зарплати нуль: десятки тисяч українців місяцями жили без копійки, як їм вдалося повернути гроші

Раніше Знай повідомляв, що за 14 років українець заборгував майже півмільйона аліментів: попався при перетині кордону