У 2022 році українці отримуватимуть ще одну платіжку за газ - за якість обраного палива. Також вираховування спожитого газу планується не в кубометрах, а в одиницях енергії (кВт∙год).

Верховна Рада 2 листопада ухвалила відповідний законопроект (№2553), який поступово набуватиме чинності з 1 травня 2022 року по 1 травня 2023-го. Заявлено, що це перехід на європейські стандарти. Міністри зважилися на такі зміни, так як облік газу в енергетичних одиницях є більш об'єктивним: забезпечується більш справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств і стає більш прозорим аналіз ефективності його використання в порівнянні з іншими енергоносіями.

Газ, фото: скріншот з відео
Газ, фото: скріншот з відео

Нововведення стосуються не тільки компаній, а й побутових споживачів. Після зміни розрахунку споживання палива вони повинні будуть менше платити за неякісний газ, або не платити зовсім. Що не менш важливо, їх будуть інформувати про спожитий обсяг теплоенергії з розрахунку на кВт∙год в платіжках за послуги з постачання теплоенергії.

В UBR заявляють, що така ідея здається непоганою, але існує одна проблема - перехід споживачів на новий облік стане для них занадто витратною процедурою, адже їм доведеться встановлювати нові лічильники.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.
Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.
Лічильник газу. Фото: Судово-юридична газета.

"Треба розуміти, що на такий перехід у споживачів підуть великі суми. У державі навіть не всіх перевели на облік взагалі. У нас таких близько 15% домогосподарств. Їм розрахунок йде за формулою. Але за фактом рішення Ради - крок вперед", - повідомив глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За словами Попенка, в першу чергу на нову систему обліку перейдуть великі компанії, теплокомуненерго і теплоелектростанції. Для них це важливо, так як вони споживають істотні обсяги палива, сплачуючи за нього, незважаючи на часто жахливу якість. Що стосується громадян, то тут процес таким швидким не буде.

Платіжка. Фото: РБК-Україна.
Платіжка. Фото: РБК-Україна.
Платіжка. Фото: РБК-Україна.

У розмові з UBR.ua радник голови КМДА з питань ЖКГ Олексій Тихонов передбачає, що, швидше за все, українцям буде приходити два типи платіжок в залежності від наявності приладу: на "куби" і кВт∙год. Як і два типи платіжок для тих, хто має або не має лічильників на опалення. Першим вважають за калоріями, другим - за нормативом.

Нагадаємо, ціна газ: Денис Шмигаль розповів скільки українці платитимуть до кінця опалювального сезону

Як повідомляв Знай.uа, в Нацбанку заявили, що тарифи на електроенергію зростатимуть з кожним роком на 20-25%

Також портал Знай.uа писав, нові тарифи за "комуналку": які суми очікувати українцям в платіжках вже в листопаді