Необхідна буде лише декларація і заява

Одразу після сьогоднішнього звільнення 5 міністрів, у другій частині пленарного засідання Парламент повернувся до розгляду законопроектів. Одним із затверджених 3 листопада став проект Закону № 5630 – стосується він учасників бойових дій, що воюють на боці України.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

З Росії, але воюють за Україну: як їм не залишитись "у повітрі"?

Даний законопроект передбачає внесення змін до Закону "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

"Це – дуже важливий законопроект. Тому що, уявіть собі, люди – громадяни РФ, які проти політики Путіна – приїхали до України, не визнають окупацію Криму, взяли зброю і на нашій землі захищають українську землю", - зазначив з трибуни Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

Єгор Чернєв - фото з Фейсбук
Єгор Чернєв - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Але тут не лише справа у висловлюванні вдячності цим "українським" росіянам. Вже за лічені дні чи то місяці ці люди можуть залишитися "у повітрі" – без офіційного громадянства.

"Зараз деякі з них вже отримали тимчасове громадянство. Але у них є обов'язок – вийти з громадянства Російської Федерації. Ви розумієте, що означає прийти цим людям до Посольства? Це неможливо. Тому я прошу прийняти цей закон щодо спрощення процедури: щоб вони подали виключно декларацію, були в безпеці і стали громадянами нашої країни", - наголошує Член міжпарламентської ради Україна-НАТО Єгор Чернєв.

поліція, Кремль, фото Getty images
поліція, Кремль, фото Getty images

Список документів і хто може претендувати

Законопроектом впроваджується можливість подання декларації про відмову від іноземного громадянства разом із заявою про прийняття до громадянства України для наступних категорій громадян:

  • які є громадянами держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом (у даному випадку – Російської Федерації) і зазнали переслідувань через політичні переконання у країні своєї громадянської належності;

Крим, військові - фото Слово і Діло
Крим, військові - фото Слово і Діло

  • які в установленому законодавством України порядку проходять/проходили військову службу за контрактом у Збройних Силах України та ін.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

У разі затвердження законопроекту № 5630 у другому читанні, Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А Кабмін має протягом наступних 3 місяців привести власні нормативно-правові акти у відповідність з документом.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про щеплення "з нардепами": у відомих будівлях Верховної Ради відкриють нові пункти вакцинації.