2021 рік видався "багатим" на звільнення очільників Міністерств

Звільнення одразу трьох вже ексміністрів України Максима Степанова, Владислава Криклія ті Ігоря Петрашка, що відбулося незадовго до літніх канікул парламентарів, стало одним з "врожайних" цього року. Втім, у новому робочому році Верховної Ради цей "тренд" продовжився. Цього разу список звільнених членів Уряду поповнять ще 5 високопосадовців – першим щойно з посади "полетів" міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, який займав цю посаду з 19 червня 2020 року. Та буквально за лічені хвилини з посад будуть звільнені ще 4 міністра.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ
Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

"Еко"-міністр і критика природозахисників

Причиною звільнення "еко"-міністра стала заява Романа Абрамовського піти з даної посади за власним бажанням.

Заява - скріншот
Заява - скріншот

Детальних пояснень щодо причин свого звільнення політик не надав. Жодних коментарів з цього приводу не знайти і на його офіційній сторінці у Фейсбуці.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

А що ж стосується потенційних кандидатів, які можуть очолити Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, то тут поки повний "штиль".

Роман Абрамовський - фото з Фейсбук
Роман Абрамовський - фото з Фейсбук

Як, власне, і з просуванням діючих еко-ініціатив.

"Заміни рівноцінного, нового обличчя знайти не можуть. А, взагалі, що дасть "нове обличчя"? З приходом нового Міністра нічого не зміниться: створення нових національних природних парків, припинення темпів нищення біорізноманіття з метою екологічного і духовного оздоровлення суспільства не відбудеться. Саме з таким світоглядом має бути міністр", - зазначає голова Асоціації природоохоронних територій України, заслужений природоохоронець Микола Стеценко.

Микола Стеценко - фото з Фейсбук
Микола Стеценко - фото з Фейсбук

Ще 4 посади: хто наступний?

Наступними питаннями в Порядку денному Парламенту стоять звільнення Олексія Любченка з посади Першого віце-прем’єр-міністра–Міністра економіки.

А також звільнення Олексія Резнікова з посади Віце-прем'єр-міністра–Міністра з реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Окрім цього, нардепи розглянуть питання про звільнення Олега Уруського - з посади Віце-прем'єр-міністра–Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

Олег Уруський \\ фото 24 канал
Олег Уруський \\ фото 24 канал

А Андрія Тарана – з посади Міністра оборони України.

Найгучніший "розбір польотів": топ скандалів 2021 року

Одним із найрезонансніших в цьому році стало звільнення ексміністра охорони здоров'я Максима Степанова.

Хмари над ним почали згущатися з початку пандемії коронавірусу – вже тоді нардепи підіймали питання звільнення Степанова, стверджуючи, що він "краде і вбиває".

Максим Степанов - фото з Фейсбук (М.Степанова)
Максим Степанов - фото з Фейсбук (М.Степанова)

А ініціативи МОЗ за часів його правління парламентарі називали "абсурдом" і "трешем".

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

А ось ініційована навесні народними депутатами відставка міністра соцполітики Марини Лазебної так і не реалізувалася – вона й надалі перебуває на посаді.

Марина Лазебна, кадр з відео: facebook.com/MLSP.gov.ua
Марина Лазебна, кадр з відео: facebook.com/MLSP.gov.ua

Найскандальнішою ж "міністерською" зміною кадрів відзначився початок 2021 року.

Призначення нинішнього міністра освіти та науки Сергія Шкарлета проходило у залі Парламенту під крики "Ганьба".Воно позначилося не лише до відкриттям справи Генпрокуротурою щодо факту "кнопкодавства" в ході голосування за його кандидатуру і подальшому облаштуванню в сесійній залі купи відеокамер.

Сергій Шкарлет - фото МОН України
Сергій Шкарлет - фото МОН України

Це викликало масштабну хвилю протестів – сотні українців, у тому числі професори і доктора наук з усієї України, вимагали недопущення Шкарлета до цієї посади, звинувачуючи його у системному плагіаті та згортанні реформ.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.